Här är det bäst att bo 2014

Allt från huspriser och kommunikationer till skolor och sportanläggningar har vägts in när det för nionde året i rad var dags att utse Sveriges bästa kommun att bo i.

Tidningen Fokus har granskat Sveriges 290 kommuner utifrån 45 variabler och listat hur bra de är att bo i. Granskningen genomförs på årsbasis, och 2014 års version har precis släppts. 

Storstäderna och deras kranskommuner kommer högt på listan. Toppar årets lista gör Stockholm, som förra året hamnade på en sjundeplacering. På andraplats kommer Solna i Stockholms län, och på tredjeplats Lund i Skåne. Göteborg och Malmö hittar vi på plats 6 respektive 25. Variabler som vägts in är bland andra tillgång till bredband, huspriser, arbetslöshet och antalet sportanläggningar.

– Utgångspunkten har varit att ta med variabler som har något slags grund i forskningen. Dessutom har vi kategoriserat kommunerna i fyra grupper efter de två faktorer som i dag främst avgör en plats förutsättningar: storlek och geografiskt läge, säger professor Charlotta Mellander som är en av de fyra forskare som sett över alla variabler så att de har en tydlig koppling till forskningen om vad som gör en stad attraktiv.

Så här kommenterar Fokus reporter Johan Anderberg att Stockholm tagit hem förstaplatsen:

"Det må vara trångt i tunnelbanan och på cykelbanorna, men det är ju för att folk gör saker: pluggar, jobbar, går på teater. Befolkningen växer, arbetslösheten är låg och skattekronorna rullar in. Oavsett hur man räknar lägger staden mer på sina förskolor än både Malmö och Göteborg. Niorna har höga slutbetyg. Tillgången till kultur är oöverträffad. Och staden gick med ett överskott på 3,4 miljarder kronor förra året. Det motsvarar nästan 4 000 kronor per invånare."

Här hittar du hela listan och kan se vilken placering just din kommun fått.