Genomsnittssvensken vill ha hemmet som förr

Genomsnittssvensken vill ha hemmet som förr

Bort med tekniken och in med självförsörjning, gamla värden kommer tillbaka när hushållen får säga sitt.

Årets trendrapport från Svensk Fastighetsförmedling visar att genomssnittssvensken önskar ett teknikfritt hem i rummet och ett mer självförsörjande hushåll. 

- Det verkar som att våra drömmar om framtidens boende innehåller många av de värden som en gång i tiden var självklara – men som har försvunnit på färden till nutiden. Då, före internet och smarta mobiler, umgicks vi förstås mer irl. Hos många av oss tycks det nu finnas en nostalgisk längtan tillbaka till den tiden, säger Bessie Wedholm som är press och PR-chef hos Svensk Fastighetsförmedling.

Det gröna tänket är genomgående. Huset ska helst ligga på landsbygden med nära till djur och natur, och erbjuda cirka 30-50 kvadratmeter per person. Endast 12 procent svarar att de vill bo i en storstad. Helst vill de tillfrågade bo i hus, och det får gärna värmas upp via solkraft. Hela 60 procent kan dessutom tänka sig betala 200 kronor extra varje månad för förnyelsebar el.

Återvunna möbler står också högt på agendan, men den industriella trenden med vitt kakel, mässing och marmor hamnar överst på listan.

– Det pågår konstant en rad inredningstrender parallellt med varandra. Den avskalade och industriella hemmiljön har dominerat den senaste tiden och vi kommer säkerligen att se den ett bra tag till framöver. Därefter kommer trenden att dala och inredningen domineras av mer färger, säger inredningsbloggaren Jenny Martinsson.

Rapporten visar även att majoriteten vill att bolånetaket ersätts med ett armorteringskrav. Samtidigt säger hushållen att 6 000-7 000 kronor är den summa som boendet får kosta per månad.

Skåne och Mars

En rolig fakta i rapporten är att skåningar verkar mer öppna mot alternativa boenden. Hela 24 000 skåningar kan tänka sig att bosätta sig på planeten Mars i framtiden, det är 2 procent av alla i Skåne medan genomsnittet för riket i stort är 1 procent.