Utsättning av tomtgräns, vem betalar?

Besvarad 16 maj 2019 av Emil Karlsson

 1. hej! vi har köpt en tomt utan utsatta tomtpinnar, däremot finns det på papper. Är det vi som köpare, eller är det säljarens ansvar att se till att tomtpinnar sätts upp? Detta kan ju innebär en kostnad på ca 30-40.000 kronor/lantmäteriet

  Vi har ett mail där jag ber säljaren om att detta ska göras, se säljaren svar: "Hej. När jag pratade med kommunen så sa dom att exakta gränsmarkeringar sker i samband med att det riktiga bygglovet godkänns. Fram till att stolparna hittas eller mäts ut så får ni höfta lite."

  hur ska vi tolka detta, vem är ansvarig och tar kostnaden?

  Vänliga hälsningar;
  V
   
 2. Svar

 3. Hej!

  Det låter märkligt att exakta gränsmarkeringar ska ske i samband med att bygglovet godkänns, de processerna har sällan särskilt mycket med varandra att göra.

  Är fastigheten redan bildad eller ska avstyckning göras? Har du sett förrättningskartan från när fastigheten bildades? Vad står det där angående gränsmarkeringar?

  Väldigt svårt att svara på utan mer bakgrundsinformation, det beror ju helt på vad det står i köpekontrakt och lantmäterihandlingar. Återkom gärna, eller vänd dig till din lantmäterimyndighet för vidare hjälp.

  Om det handlar om att finna befintliga rör behöver det inte nödvändigtvis bli så dyrt (gränsutvisning).

  Hälsningar
  Emil
   
  Emil Karlsson

  Emil Karlsson

  Jurist

De senast besvarade frågorna

 1. Medvetet dold skrotupplaga på stor tomt - behöver råd

  Hej! Behöver lite råd och förslag. Köpte hus där vi nu ganska exakt bott i ett år. Stor tomt på 5000kvm. Halva tomten rejält kuperad med mycket berg/naturtomt. Vi visste om att det låg lite...
 2. Dolda fel? Köpt hus från 1973

  Köpte hus våren 2018. Då det var vårat första hus så var vi väl en aning blåögda och svävade på moln. Huset är byggt 1973 på platta med hopbyggt garage från 1994 som senare gjorts om till...
 3. Besiktning - vad händer med protokollet?

  Jag är på väg att köpa ett äldre fritidshus. Det betyder att jag som amatör gärna lägger de 15000 eller vad det nu kan kosta för en professionell besiktningsman. Dvs vi är överens om ett pris men...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Advokat Claes Blåe vid Advokatbolaget Claes Blåe svarar på frågor om fastighetsrätt, bostadsrätts-juridik, avtal, dolda fel, mm.
 • Emil Karlsson svarar på frågor om avstyckning, fastighetsreglering, fastighetsgränser, samfälligheter och gemensamhetsanläggningar.

Läs mer