Byggahus.se

Upptäckta fel efter inflytt

Besvarad 13 nov 2017 av Stefan Häge

 1. Hej !
  Jag undrar vad som gäller när man efter inflytt upptäcker med hjälp av elektriker att det är felaktigheter i elen ? Jordade uttag som inte har jord i sig mm?
  Sen undrar jag även hur man kan göra då frys samt värmeväxlare ej fungerade vid inflytt, säjlaren säger att det gjorde det men det stämmer ej huset hade dessutom stått tomt i ca en månad.
  Tacksam för hjäp med vägledning
   
 2. Svar

 3. Hej,
  Vid köp av en fastighet är Jordabalken tillämplig. Man kan göra gällande fel som upptäckts efter tillträdet. Felen måste dock ha funnits redan då säljaren ägde huset. Vidare så ska felen ha varit dolda, det vill säga sådana du som köpare inte upptäckt eller borde ha upptäckt.
  Upptäcks fel ska de reklameras snarast. Med reklamation menas att man meddelar säljaren att man upptäckt fel som man vill göra gällande.
  Fel kan göras gällande under tio år ifrån tillträdet av fastigheten, härefter sker preskription.
  Angående vad du säger om värmeväxlaren, där du anger att ord står mot ord, så låter det som att du har att göra med en bevisfråga. Påstår man att något är fel ska man bevisa det. Jag kan råda dig att kontakta en advokat så att ni kan gå igenom de omständigheter du menar utgör fel.
   
  Stefan Häge

  Stefan Häge

  Advokat

 4. Kommentarer

 5. R
  Rickard Ohlin ·
  Även om man har undersökningsplikt och att kontrollera ett jordat uttag verkligen är jordat rent tekniskt är inom undersökningsplikten är ju kraven på elinstallationer reglerade i regelverk och lagtext.

  Att montera jordade uttag ojordat är alltså lagbrott och så långt kan knappast undersökningsplinten sträcka sig.

  Det sagt är jag inte expert på detta.

  Dessutom är det en indikation på att någon som inte vet vad de gör har varit framme.
  Jag hade sett över resten av elen i bostaden.
   
 6. B
  brumbjorn ·
  Bra att de påstår att det fungerade. Då har det skett efter köp men före tillträdet. = säljarens ansvar.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Ansvar för träd och grenar i tomtgräns

  Bakgrund: 1) Stora träd (tall) 2) Inte direkt snygga 3) Grenar ramlar ner, både stora och små 4) Träden skräpar ner vår välskötta gräsmatta och tomt, barr och kottar Frågor: a) Vem är ansvarig om...
 2. Prickmark - vem bestämmer hur nära man får bygga?

  Ställde en fråga om prickad tidigare i denna spalt. Har inte fått den besvarad av någon anledning? Vem bestämmer över avståndet som den prickade marken omfattar. I min kommun sätter kommunen 2...
 3. Grannens träds rötter och grenar växer in på min fastighet

  Hej.Jag har en mur på min tomt mot grannens tomt (som ligger 80 cm högre än min tomt). Grannen har träd och buskar på gränsen som trängt sönder min mur (12 meter) och växtlighet som hänger över...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Emil Karlsson
  Emil Karlsson svarar på frågor om avstyckning, fastighetsreglering, fastighetsgränser, samfälligheter och gemensamhetsanläggningar.

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.