Oskälig faktura efter muntligt avtal om löpande räkning på köksrenovering

Besvarad 21 dec 2017 av Stefan Häge

 1. Hej,

  Jag hoppas att ni kan ge lite vägledning och svar i vad som gäller i vårt ärende.

  Vi köpte ett hus som vi tillträdde 6/11 i år. Innan tillträdet träffade vi en firma som jobbar med totalentreprenad och som jag vi kollegor har fått varma rekomendationer om.

  Det gav en offert på 150000kr tot ink moms efter ROT. Detta innefattade bredspackling och målning av alla väggar, målning tak och dörrfoder i ett hus om 150 kvm, samt rivning av befintligt kök och montering av nytt IKEA kök, rörmokararbete då flytt av diskho skulle göras samt byte av el i köket. Vi fick på telefon en muntlig specifikation om att måleriet stod för 85000kr av kostnaden, VVS för ca 10000 kr, el för 17500kr och köksmontering för resterande vilket uppgår till 37000 (med timmpenning om 585 ink moms motsvarar det ca 63 h) detta fann vi väldigt rimligt. Däremot så beslutade vi oss för att ta bort målningen och enbart anlita dem för totalentreprenad på köket. Dock så bestämde vi muntligt att vi skulle köra på löpande. Vilket jag inser nu med fakturan i handen var väldigt dumt.

  Totalentreprenaden har tagit dem 4 v och under 3 av dessa veckorna har de haft ett tomt hus att tillgå. Vi har parallellt haft en annan firma där som har målat och varit där 1man i 3 v varje dag mellan 9-17. Men han har ej stört deras arbete alls utan gjorde köket när de hade monterat upp allt och kakel endast kvarstod. Under denna tid har det varit dagar då ingen av snickarna varit i huset pga sjukdom, de har vad målaren säger enbart varit där 3 dagar som de har varit på plats till ca 07.00-15.00.
  Resterande dagar har de kommit 1-2 man och varit där i snitt 3 h men inte varje dag.

  Det enda de har fått utföra extra är att ta bort ett paneltak och sätta gipsskivor samt sätta gipsskivor istället för ikeas täckskivor mellan överkant på kök och tak. Vad jag har uppslattat rill efter att ha besökt huset dagligen och sällan träffat på dem när jag kommit runt 14.00 är att detta extraarbete har tagit dem max 6-7h för 2 man.

  Det skall påtalas att detta är ett ganska litet kök i ett hus. Ikeas egna snickarfirma hade för allt tagit enligt schabblon 51.000kr för demontering av gammalt kök och installation av nytt, minus rörmokare och el.

  Vi fick fakturan igår och då
  Uppgår rörmokarens arbete till knappt 6000kr
  Elektrikerns till 14500kr
  (För dessa två gör snickarfirman ett påslag om 12% - vilket vi visste och var ok med)

  Men det chocerande i detta hela är att snickarna fakturerat oss för 154h vilket motsvarar 90900kr + material och servicebil om 6300kr.

  Detta tycker vi är helt oskäligt då vi vet att de inte har varit här i närheten av det antal h de uppger. Arbetsledaren sa själv till mig 1 v in i jobbet att de knappt varit här. På 1 v hade de rivit kök som jag vet tog 1 dag för två man och lagt ett brädgolv, på en hel arbetsvecka.

  Vi har pratat med andr hantverkare om detta jobb och de tycker att det är helt oskäligt ich ”kryddat” med åtminstone 60h för mkt. För det skall inte ta så lång tid för den typen av kök och storlek.

  Men vad kan vi göra när vi så dumt nog inte har skriftligt avtal utan enbart derast offert att hå på och det muntliga som har sagts.

  Vad kan vi göra vad tror ni gäller här. Vi vill inte betala dem för 154h.

  Snälla hjälp oss

  Tack på förhand
   
 2. Svar

 3. Hej,

  Du är inne på rätt spår redan i rubriken till din fråga, nämligen skälighet. Jag utgår ifrån att fråga är om en konsumenttjänst här. Under sådana förutsättningar ska ni, förutsatt att priset inte följer av avtalet, betala skäligt pris. Vad som är skäligt bedöms bland annat utifrån tjänstens art, omfattning, utförande, gängse pris för motsvarande tjänster på marknaden. I ditt fall råder jag dig att rådgöra med en advokat. Ni bör kanske utreda vad tjänsten borde kosta om ni tror att ni får betala för mycket här. En annan sak är om de prisuppgifter som lämnats initialt kan anses vara ungefärliga prisuppgifter, sådana får inte överskridas med mer än 15 %. Om uppgifterna är sådana kan jag inte avgöra då jag saknar information men ta upp detta med en advokat.

  Med vänlig hälsning
  Stefan Häge
   
  Stefan Häge

  Stefan Häge

  Advokat

 4. Kommentarer

 5. T
  Thide87 ·
  "En annan sak är om de prisuppgifter som lämnats initialt kan anses vara ungefärliga prisuppgifter, sådana får inte överskridas med mer än 15 %." stämmer verkligen detta? Var står 15% angivet i lagtext/regler?
   
 6. B
  Bengt Svejdur ·
  Varför sitter en advokat här i forumet och bara rekommenderarar frågeställare att kontakta en advokat? Det är ju ofta man läser sådana underliga svar här. Kontakta en advokat på en Juristbyrå lär inte vara gratis utan kan ju kosta lika mycket som ett ev. prisavdrag som det kan bli i frågeställarens exempel. Jag tycker att byggahus.se lika gärna kan ha vilken reporter eller lekman som helst som ger dessa svar så sparar byggahus.se in de pengarna som dessa två advokater kostar.
   
 7. M
  mr_bygg ·
  Thide87 - I konsumenttjänstlagen, se paragraf 36 nedan

  36 § I den mån priset inte följer av avtalet, skall konsumenten betala vad som är skäligt med hänsyn till tjänstens art, omfattning och utförande, gängse pris eller prisberäkningssätt för motsvarande tjänster vid avtalstillfället samt omständigheterna i övrigt.

  Har näringsidkaren lämnat en ungefärlig prisuppgift får det uppgivna priset dock inte överskridas med mer än 15 procent, såvida inte någon annan prisgräns har avtalats eller näringsidkaren har rätt till pristillägg enligt
  38 §.
   
 8. S
  Snickerick ·
  Ni kan vända på steken, genom att helt enkelt betala det ni anser vara skäligt, och sedan nöja er med det. Sedan är det då upp till hantverkaren att stämma er på överskjutande del. Ni behöver alltså inte vidta några rättsliga åtgärder gentemot hantverkaren. Det får denne göra gentemot er istället.
  Det är anmärkningsvärt att en advokat inte upplyser er om denna uppenbara och ganska självklara möjlighet här på ett konsumentforum.
  Advokaten förefaller tala mer i egen sak, än något annat!
   
 9. Demmpa
  Demmpa ·
  Snickerick glömde nämna en väldigt viktig sak, nämligen att ni måste bestrida det belopp som ni inte tycker är skäligt
   
 10. MultiManOriginal
  MultiManOriginal ·
  Ännu en gång är svaret från en av de anlitade "experterna" som Byggahus anlitar undermåligt och hjälper föga. En advokat hänvisar frågeställaren att kontakta en annan advokat, i ett svar på totalt åtta meningar. Dags att se över medarbetarlistan, Byggahus?
   
 11. T
  Thomas' ·
  Innan jag läste svaret från advokaten tänkte jag för mig själv... "betala vad som är skäligt, bestrid resten", något som advokaten här inte själv kunde kläcka ur sig.

  Som Bengt skriver, varför har ni en sådan här del på forumet om ni ändå bara hänvisar till en advokat. Mycket märkligt!
   
 12. G
  grävling ·
  jag håller med Thomas
  Som Bengt skriver, varför har ni en sådan här del på forumet om ni ändå bara hänvisar till en advokat. Mycket märkligt!

  Skrota dethär forumet om inte den .s.k advokaten kan ge besked i en sådan fråga utan att hänvisa till annan adbokat.
  Med vänlig hälsning Göran
   
 13. E
  Ewerth ·
  Instämmer i det som påpekats i flera tidigare kommentarer - “experten” i denna forumdel tycks mest svara med generella standardformuleringar utan konkret bäring på frågeställningen. Dvs utan engagemang och med vänstra handens lillfinger om ens det.
   
 14. Grillen
  Grillen ·
  Men hur ska han som advokat kunna ge ett exakt svar över ett foruminlägg? Det är klart att frågeställaren måste sätta sig ner med en advokat och där gå igenom all fakta som framkommit och där också diskutera mer ingående om vad som ska göras.

  Det är väldigt ofta som man har sin egen bild av vad som hänt, men där det kanske kommer fram mer information om man sitter ner och pratar med någon. Både för/nackdel som kan komma fram. Så tycker det är ett vettigt svar från den information som finns.
   
 15. useless
  useless ·
  Varför är det klart att man måste sätta sig ner med en advokat för att man har fått en faktura med för högt belopp?
  Man börjar väl med att bestrida den oskäliga delen av fakturan och pratar med företaget som har fakturerat?
   

De senast besvarade frågorna

 1. Söndertrasat järnstaket - ersättningsnivå?

  Sopbilen körde för några veckor sedan sönder vårt 6 meter långa järnstaket. Det ansvariga sophämtningsföretaget Suez Recycling AB tog kontakt med oss och meddelade att man skulle stå för en...
 2. Oskälig faktura efter muntligt avtal om löpande räkning på köksrenovering

  Hej, Jag hoppas att ni kan ge lite vägledning och svar i vad som gäller i vårt ärende. Vi köpte ett hus som vi tillträdde 6/11 i år. Innan tillträdet träffade vi en firma som jobbar med...
 3. Kräva tidigare ägare på ersättning för vattenläcka?

  Vi tillträdde ett hus 22/12-17 och vi var där den 25 december och hörde att det susade väldigt i tvättstugan och där sitter vattenmätaren, men den rörde sig inte eftersom vattnet var avstängt. Den...
 4. Granne byggt skogsväg intill gränsen

  Hej! Äger en liten gård, upptäckte igår att en granne byggt en skogsväg intill gränsen. Han har bitvis förlagt den på min mark och i samband med detta raserat min stenmur som är till hälften borta...
 5. Grannens stödmur avviker från bygglov

  Hej! Grannen har byggt stödmur upp till min tomt med höjd ca 1,0 meter i stället för i bygglov godkänd 0,5 meter, med stödfoten på min mark dessutom. Får jag begära att byggnadsnämnden förpliktar...
 6. Bygga hus - delad entreprenad

  Hej! Skall bygga hus på en tomt jag äger. Va/el/fiber är förberett. I övrigt skall en byggentreprenad stå för totalentreprenad bortsett från att vi lyfter ur själva markentreprenaden ur det...
 7. Vad får vi bygga intill vattnet?

  Hej Köpt en tomt där det är prickmark i ena änden, som angränsar till vatten. Vår tomtgräns går ner i vattnet, en sk tätningsgräns enligt våra papper. Vad har vi rätt att göra intill vattnet, kan...
 8. Nybygg villa

  Hej.jag såld nytt byggt villa som privat persson genom maklare firma. Efter fler månaden nya ägare borjä att ringer mig med sina anmärkningar .Blöser gjenom dörren ,blandare borjä att droppa lite...
 9. Måste förrättning leda till förbättring?

  Hej, Vi har för ungefär ett år sedan styckat av en tomt på vilken vi har byggt ett hus som nyligen blev klart. Tomten är runt 3500 m2. Nu vill vi genom en fastighetsreglering tillföra ytterligare...
 10. Grannen har friggebod på vår tomt

  Hej! Vi flyttade in i ett hus för ett tag sedan och efter en tid när man bott in sig lite tyckte jag nog att grannens friggebod stod lite väl nära vårt hus. Efter att ha försökt hitta...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Emil Karlsson svarar på frågor om avstyckning, fastighetsreglering, fastighetsgränser, samfälligheter och gemensamhetsanläggningar.
 • Advokaterna Stefan Häge och Filip Rydin vid Kriström Advokatbyrå svarar på frågor om juridik.

Ställ en fråga

Verifiering:
Genom att klicka på Skicka godkänner du våra användarvillkor. Läs mer om hur vi samlar in, använder och delar dina data i vår datapolicy och hur vi använder cookies i vår cookiepolicy.

Läs mer