personstarthumb-up

Oskälig faktura efter muntligt avtal om löpande räkning på köksrenovering

Besvarad 21 dec 2017 av Stefan Häge

 1. Hej,

  Jag hoppas att ni kan ge lite vägledning och svar i vad som gäller i vårt ärende.

  Vi köpte ett hus som vi tillträdde 6/11 i år. Innan tillträdet träffade vi en firma som jobbar med totalentreprenad och som jag vi kollegor har fått varma rekomendationer om.

  Det gav en offert på 150000kr tot ink moms efter ROT. Detta innefattade bredspackling och målning av alla väggar, målning tak och dörrfoder i ett hus om 150 kvm, samt rivning av befintligt kök och montering av nytt IKEA kök, rörmokararbete då flytt av diskho skulle göras samt byte av el i köket. Vi fick på telefon en muntlig specifikation om att måleriet stod för 85000kr av kostnaden, VVS för ca 10000 kr, el för 17500kr och köksmontering för resterande vilket uppgår till 37000 (med timmpenning om 585 ink moms motsvarar det ca 63 h) detta fann vi väldigt rimligt. Däremot så beslutade vi oss för att ta bort målningen och enbart anlita dem för totalentreprenad på köket. Dock så bestämde vi muntligt att vi skulle köra på löpande. Vilket jag inser nu med fakturan i handen var väldigt dumt.

  Totalentreprenaden har tagit dem 4 v och under 3 av dessa veckorna har de haft ett tomt hus att tillgå. Vi har parallellt haft en annan firma där som har målat och varit där 1man i 3 v varje dag mellan 9-17. Men han har ej stört deras arbete alls utan gjorde köket när de hade monterat upp allt och kakel endast kvarstod. Under denna tid har det varit dagar då ingen av snickarna varit i huset pga sjukdom, de har vad målaren säger enbart varit där 3 dagar som de har varit på plats till ca 07.00-15.00.
  Resterande dagar har de kommit 1-2 man och varit där i snitt 3 h men inte varje dag.

  Det enda de har fått utföra extra är att ta bort ett paneltak och sätta gipsskivor samt sätta gipsskivor istället för ikeas täckskivor mellan överkant på kök och tak. Vad jag har uppslattat rill efter att ha besökt huset dagligen och sällan träffat på dem när jag kommit runt 14.00 är att detta extraarbete har tagit dem max 6-7h för 2 man.

  Det skall påtalas att detta är ett ganska litet kök i ett hus. Ikeas egna snickarfirma hade för allt tagit enligt schabblon 51.000kr för demontering av gammalt kök och installation av nytt, minus rörmokare och el.

  Vi fick fakturan igår och då
  Uppgår rörmokarens arbete till knappt 6000kr
  Elektrikerns till 14500kr
  (För dessa två gör snickarfirman ett påslag om 12% - vilket vi visste och var ok med)

  Men det chocerande i detta hela är att snickarna fakturerat oss för 154h vilket motsvarar 90900kr + material och servicebil om 6300kr.

  Detta tycker vi är helt oskäligt då vi vet att de inte har varit här i närheten av det antal h de uppger. Arbetsledaren sa själv till mig 1 v in i jobbet att de knappt varit här. På 1 v hade de rivit kök som jag vet tog 1 dag för två man och lagt ett brädgolv, på en hel arbetsvecka.

  Vi har pratat med andr hantverkare om detta jobb och de tycker att det är helt oskäligt ich ”kryddat” med åtminstone 60h för mkt. För det skall inte ta så lång tid för den typen av kök och storlek.

  Men vad kan vi göra när vi så dumt nog inte har skriftligt avtal utan enbart derast offert att hå på och det muntliga som har sagts.

  Vad kan vi göra vad tror ni gäller här. Vi vill inte betala dem för 154h.

  Snälla hjälp oss

  Tack på förhand
   
 2. Svar

 3. Hej,

  Du är inne på rätt spår redan i rubriken till din fråga, nämligen skälighet. Jag utgår ifrån att fråga är om en konsumenttjänst här. Under sådana förutsättningar ska ni, förutsatt att priset inte följer av avtalet, betala skäligt pris. Vad som är skäligt bedöms bland annat utifrån tjänstens art, omfattning, utförande, gängse pris för motsvarande tjänster på marknaden. I ditt fall råder jag dig att rådgöra med en advokat. Ni bör kanske utreda vad tjänsten borde kosta om ni tror att ni får betala för mycket här. En annan sak är om de prisuppgifter som lämnats initialt kan anses vara ungefärliga prisuppgifter, sådana får inte överskridas med mer än 15 %. Om uppgifterna är sådana kan jag inte avgöra då jag saknar information men ta upp detta med en advokat.

  Med vänlig hälsning
  Stefan Häge
   
  Stefan Häge

  Stefan Häge

  Advokat

 4. Kommentarer

 5. T
  Thide87 ·
  "En annan sak är om de prisuppgifter som lämnats initialt kan anses vara ungefärliga prisuppgifter, sådana får inte överskridas med mer än 15 %." stämmer verkligen detta? Var står 15% angivet i lagtext/regler?
   
 6. B
  Bengt Svejdur ·
  Varför sitter en advokat här i forumet och bara rekommenderarar frågeställare att kontakta en advokat? Det är ju ofta man läser sådana underliga svar här. Kontakta en advokat på en Juristbyrå lär inte vara gratis utan kan ju kosta lika mycket som ett ev. prisavdrag som det kan bli i frågeställarens exempel. Jag tycker att byggahus.se lika gärna kan ha vilken reporter eller lekman som helst som ger dessa svar så sparar byggahus.se in de pengarna som dessa två advokater kostar.
   
 7. M
  mr_bygg ·
  Thide87 - I konsumenttjänstlagen, se paragraf 36 nedan

  36 § I den mån priset inte följer av avtalet, skall konsumenten betala vad som är skäligt med hänsyn till tjänstens art, omfattning och utförande, gängse pris eller prisberäkningssätt för motsvarande tjänster vid avtalstillfället samt omständigheterna i övrigt.

  Har näringsidkaren lämnat en ungefärlig prisuppgift får det uppgivna priset dock inte överskridas med mer än 15 procent, såvida inte någon annan prisgräns har avtalats eller näringsidkaren har rätt till pristillägg enligt
  38 §.
   
 8. S
  Snickerick ·
  Ni kan vända på steken, genom att helt enkelt betala det ni anser vara skäligt, och sedan nöja er med det. Sedan är det då upp till hantverkaren att stämma er på överskjutande del. Ni behöver alltså inte vidta några rättsliga åtgärder gentemot hantverkaren. Det får denne göra gentemot er istället.
  Det är anmärkningsvärt att en advokat inte upplyser er om denna uppenbara och ganska självklara möjlighet här på ett konsumentforum.
  Advokaten förefaller tala mer i egen sak, än något annat!
   
 9. Demmpa
  Demmpa ·
  Snickerick glömde nämna en väldigt viktig sak, nämligen att ni måste bestrida det belopp som ni inte tycker är skäligt
   
 10. MultiManOriginal
  MultiManOriginal ·
  Ännu en gång är svaret från en av de anlitade "experterna" som Byggahus anlitar undermåligt och hjälper föga. En advokat hänvisar frågeställaren att kontakta en annan advokat, i ett svar på totalt åtta meningar. Dags att se över medarbetarlistan, Byggahus?
   

De senast besvarade frågorna

 1. Oskälig faktura efter muntligt avtal om löpande räkning på köksrenovering

  Hej, Jag hoppas att ni kan ge lite vägledning och svar i vad som gäller i vårt ärende. Vi köpte ett hus som vi tillträdde 6/11 i år. Innan tillträdet träffade vi en firma som jobbar med...
 2. Söndertrasat järnstaket - ersättningsnivå?

  Sopbilen körde för några veckor sedan sönder vårt 6 meter långa järnstaket. Det ansvariga sophämtningsföretaget Suez Recycling AB tog kontakt med oss och meddelade att man skulle stå för en...
 3. Upptäckta fel efter inflytt

  Hej ! Jag undrar vad som gäller när man efter inflytt upptäcker med hjälp av elektriker att det är felaktigheter i elen ? Jordade uttag som inte har jord i sig mm? Sen undrar jag även hur man kan...
 4. Upptäckta fel efter husköp

  Hej ! Jag undrar vad som gäller då jag köpt ett hus och efter inflytt med hjälp av elektriker upptäcker att det är felaktigheter i elen . Bla jordade uttag som ej har jord isig. Vad har jag för...
 5. Dolt fel, tak

  Hej. Vi har just köpt en fastighet och när vi skulle spackla och måla innertak så upptäckte vi att föregående ägare vid tidigare renovering, dels lagt gipsskivor fel väg mot reglerna och dels har...
 6. Slå ihop tomter?

  Jag har två obebyggda tomter som gränsar till varandra. Jag vill av olika skäl slå ihop dessa till en tomt. Går det? Vad ska man tänka på? Finns det några hinder?
 7. Köp av tomt privat

  Efter att ha letat efter en tomt för nybyggnation av en villa i flera år utan att lyckas, har vi nu hittat en perfekt tomt. MEN den är inte till salu. Vi funderar på att kontakta ägaren av tomten,...
 8. Två ägare, sälja med tvång?

  Jag har tillsammans med min syster ärvt vårt föräldrahem och hon bor nu ensam i huset. Eftersom hon missköter huset vill jag att hon flyttar ut och att vi säljer huset. Hon vägrar att flytta och...
 9. Grannens träd ligger på vårt hus

  Vi informerade grannen om, att vi ville ha bort allt grenverk , som låg över vårt tak till förrådsbyggnaden. Trädet planterat ca 1 m från gränsen. På denna vår begäran reagerade grannen våldsamt...
 10. Husköp utan mäklare - hur skriva köpekontrakt?

  Hej! På banken säger de att jag ska ta reda på att det köpekontrakt jag skrivit med säljaren är; - Juridiskt riktigt, även köpebrevet! Vart kan jag få tag på dessa juridiskt riktiga blanketter?...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Emil Karlsson svarar på frågor om avstyckning, fastighetsreglering, fastighetsgränser, samfälligheter och gemensamhetsanläggningar.
 • Advokaterna Stefan Häge och Filip Rydin vid Kriström Advokatbyrå svarar på frågor om juridik.

Ställ en fråga

Verifiering:

Läs mer