Huset är för lågt placerat, vems ansvar?

Besvarad 18 sep 2018 av Stefan Häge

 1. Hej,

  Vi byggde vårt hus för ett år sedan. När grunden var gjord fick vi veta att huset var lågt placerat och att det låg under vägen, men det skulle ordna sig sen. I våras la vi sten och gjorde trappa ner till huset. Nu när det har regnat, eftersom vi bor i en kurva får vi in allt vatten, så nu är alla lagda stenar förstörda vi har en pool utan för dörren. Vem ska stå för felet?

  MVH Caisa
   
  Redigerat av moderator 19 sep 2018 10:24
 2. Svar

 3. Hej Caisa,

  Jag utgår ifrån att ni är konsumenter och att vi har att göra med en så kallad småhusentreprenad. Det är jättesvårt att uttala sig utan att ha sett avtal med mera. Oaktat detta så torde flera av Konsumenttjänstlagens regler vara tillämpliga. Konsumenttjänstlagen ger bland annat att en tjänst ska utföras fackmässigt, och att näringsidkaren ska rådgöra med konsumenten. I annat fall kan tjänsten vara felaktig. Tjänsten kan också vara felaktig om ett arbete inte stämmer med avtal eller myndighetsbeslut m.m. om arbetet avviker ifrån uppgifter som lämnats av näringsidkaren och som har att göra med beskaffenheten av tjänsten samt som har inverkat på avtalet.

  Jag vill dock flagga för att det finns särskilda regler om småhusentreprenader. Bland annat får en konsument, om en entreprenad godkänts vid slutbesiktning, som huvudregel endast åberopa fel som antecknats i protokollet. Andra fel ska påpekas senast sex månader efter slutbesiktningen. Fel som besiktningsmannen borde märkt kan dock påpekas samt sådana fel som konsumenten gjort gällande men som besiktningsmannen inte ansett utgöra fel.

  Sammantaget så är frågan svår att besvara med mindre än att samtliga handlingar gås igenom. Jag råder dig att kontakta en advokat som kan göra detta arbete och hjälpa dig göra en bedömning.

  Hälsningar,
  Stefan Häge, advokat
   
  Stefan Häge

  Stefan Häge

  Advokat

 4. Kommentarer

 5. Johannes Carlsson
  Johannes Carlsson ·
  Den som lagt stenen utan att fixa ordentlig avrinning?
   
 6. Anna_H
  Anna_H ·
  Vad menade entreprenören med "det skulle ordna sig sen?"
   
 7. K
  Kirderf85 ·
  De kanske syftade på att dränering rekommenderas att göras runt tomten.
  Det är ju inget en husleverantör brukar stå för i vanliga fall. De levererar ju oftast ett hus som en markentrepenör har färdigställt.
  Sen är det ju en annan fråga om man köpt det som en koncept där färdig tomt och hus ingår.
   
 8. B
  bäckåbölja ·
  Det nybyggda grannhuset som också ligger väldigt lågt hade också en stor pöl på tomten vid regn. De byggde en altan över :crysmile::crysmile::crysmile:
   
 9. S
  Stefan1972 ·
  fast även om huset hade legat en halvmeter högre så hade ju vattnet som sådant kanske tagit sig dit ändå och behövt avledas och dräneras bort.
   
 10. D
  Daniel 109 ·
  Vad är det för sten som blir förstörd av vatten? Obränd lertegel?
   
 11. Appendix
  Appendix ·
  "Det kommer ordna sig sen".
  Det är ju inte direkt så att hus sätter sig uppåt :surprised:

  Ett hus som ligger längre ner än planerat är ju riktigt allvarligt och man bör se till att dränering sker ut mot gatan och att det inte rinner ner mot huset.
   
 12. KnockOnWood
  KnockOnWood ·
  Har ingen från kommunens bygglovsavdelning varit ute och kontrollerat husets placering och höjder innan grunden gjöts?
   
 13. harry73
  harry73 ·
  Att ni har en pool utanför huset och inte in i huset, borde innebära att problemet är lösbart.

  Går det att hindra vattnet från att komma in på er tomt (stenmur och tröskel vid grinden?)? och går det att dränera bort vattnet som hamnar utanför er dörr? Antingen till en lägre del av tomten eller till en dagvattenbrunn?
   

De senast besvarade frågorna

 1. Dolda fel? Köpt hus från 1973

  Köpte hus våren 2018. Då det var vårat första hus så var vi väl en aning blåögda och svävade på moln. Huset är byggt 1973 på platta med hopbyggt garage från 1994 som senare gjorts om till...
 2. Besiktning - vad händer med protokollet?

  Jag är på väg att köpa ett äldre fritidshus. Det betyder att jag som amatör gärna lägger de 15000 eller vad det nu kan kosta för en professionell besiktningsman. Dvs vi är överens om ett pris men...
 3. Köpte huset av bekanta - dolda fel?

  Vi köpte huset av halv bekanta, de sa att vi hjälps åt om det skulle dyka upp några fel. Rivning och byggstart hade de ansökt i efterhand som de fick godkänt. KA har godkänt allt med sk...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Advokat Claes Blåe vid Advokatbolaget Claes Blåe svarar på frågor om fastighetsrätt, bostadsrätts-juridik, avtal, dolda fel, mm.
 • Emil Karlsson svarar på frågor om avstyckning, fastighetsreglering, fastighetsgränser, samfälligheter och gemensamhetsanläggningar.

Läs mer