Byggahus.se

Grannens träds rötter och grenar växer in på min fastighet

Besvarad 29 aug 2018 av Emil Karlsson

 1. Hej.Jag har en mur på min tomt mot grannens tomt (som ligger 80 cm högre än min tomt). Grannen har träd och buskar på gränsen som trängt sönder min mur (12 meter) och växtlighet som hänger över min tomt och skräpar ner.
  Grannen är ovillig att vidta åtgärder och tycker att jag ska kapa grenar och rötter. Vad har jag för rätt och hur kan jag agera?
  Tack på förhand!
  C
   
  Redigerat av moderator 31 aug 2018 17:02
 2. Svar

 3. Hej Claes,
  Vilket tråkigt problem. Först och främst så bör du försäkra dig om att träden och buskarna som orsakar problemen verkligen ligger på grannens fastighet och inte på din egen, alltså att fastighetsgränsen går där du tror.

  Det intressanta lagrummet i sammanhanget är 3 kap 2 § Jordabalken. Paragrafen ger dig rätt att - efter att ha gett grannen chansen att åtgärda problemet själv - på egen bekostnad avlägsna rötter och grenar som tränger in på din fastighet. Observera att det endast är rötter och grenar som orsakar olägenhet som får borttagas. En gren som tappar löv på en välvårdad del av tomten är sannolikt att betrakta som en olägenhet medan en gren in över en mer vildvuxen del av tomten kanske inte är det.

  Du kan eventuellt kräva skadestånd för den förstörda muren av grannen med stöd av 32 kap Miljöbalken, alternativt genom vanliga skadeståndsrättsliga regler. Om du och grannen inte kan komma överens på egen hand rekommenderas kontakt med en jurist.

  Med vänliga hälsningar,

  Emil Karlsson
   
  Emil Karlsson

  Emil Karlsson

  Jurist

 4. Kommentarer

 5. K
  kmartinb ·
  Hej,
  Vi har ett liknande problem som frågeställaren men i mitt fall växer inget av grannens träd in över vår tomt och inget har blivit förstört ännu. Dock är grannens träd en stor lönn vars löv i stora mängder blåser över på vår tomt vid lövfällningen, ”näsorna” från lönnen fyller upp våra hängrännor på nolltid på sommaren och vi tvingas gå och avlägsna små skott som slagit rot överallt i våra rabatter. (Den tar dessutom all vår kvällssol)
  Grannen har varit på väg att fälla trädet tidigare men av någon anledning valt att avvakta. Vi har gjort klart för grannen (i vänliga ordalag). A.D. vi anser om trädet och svaret har blivit att ”ja det ska väl ned endera dagen...” men inget händer. Kan vi använda något påtryckningsmedel för att snabba på grannen i sitt beslut att ta ned trädet?

  MVH
  M
   
 6. D
  Daniel 109 ·
  Nej
   
 7. K
  kmartinb ·
  Synd! Då får vi väl försöka övertyga dem på något annat sätt. Å andra sidan så gör det kanske inte så mycket. Vi har en bra relation så vi låter helst bli att börja bråka med hjälp av paragrafer och likande...
   
 8. Niklasloow
  Niklasloow ·
  Enkla svaret nej.

  Längre svaret: inte juridiskt men ni kan tex erbjuda att hjälpa till med fällning. T.ex. genom att betala för fällningen eller hjälpa dom när dom fäller.

  Att bara sura över trädet och säga det till grannen kommer inte lösa det.
   
 9. Tomtom79
  Tomtom79 ·
  Erbjud er att betala för nedtagningen och bortforslingen så kanske det går.
   
 10. K
  kmartinb ·
  Jo jag har tänkt mig något sådant.
   
 11. K
  kmartinb ·
  Har en känsla av att det råder lite delade meningar i hushållet hos grannen. Mannen vill nog ta det medans frugan vill avvakta för att ha det lummigt och grönt samt för att det ger dem skugga från den värsta dagshettan.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Ansvar för träd och grenar i tomtgräns

  Bakgrund: 1) Stora träd (tall) 2) Inte direkt snygga 3) Grenar ramlar ner, både stora och små 4) Träden skräpar ner vår välskötta gräsmatta och tomt, barr och kottar Frågor: a) Vem är ansvarig om...
 2. Prickmark - vem bestämmer hur nära man får bygga?

  Ställde en fråga om prickad tidigare i denna spalt. Har inte fått den besvarad av någon anledning? Vem bestämmer över avståndet som den prickade marken omfattar. I min kommun sätter kommunen 2...
 3. Grannens träds rötter och grenar växer in på min fastighet

  Hej.Jag har en mur på min tomt mot grannens tomt (som ligger 80 cm högre än min tomt). Grannen har träd och buskar på gränsen som trängt sönder min mur (12 meter) och växtlighet som hänger över...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Emil Karlsson
  Emil Karlsson svarar på frågor om avstyckning, fastighetsreglering, fastighetsgränser, samfälligheter och gemensamhetsanläggningar.

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.