Avgräven elkabel för inkommande el

Besvarad 25 sep 2018 av Emil Karlsson

 1. Hej,

  Under maj månad grävde en granne av vår kabel för inkommande el. Under samma dag lyckades elfirman ansluta en temporär elkabel in till huset då felsökning etc. skulle ske. Det rådde oklarheter kring vart brottet var etc.

  Det visade sig senare att grannen och i detta fall byggherren anlitat en firma för att installera en grind. En av stolparna hade gåt in i vår elkabel. Tyvärr är ledningskollens karta fel, grannen vägrar nu låta elbolaget laga den trasiga kabeln, byggherren har inte informerat firman som installerade grinden om deras misstag vid installationen.

  Grannen hade kunskap om att elkabeln var utstakad fel via ledningskollen då hen tidigare i månaden hade av den. Dvs. i detta beskrivande fall ovan var tillfälle nr då grannen lyckades med samma bedrift.

  Nu har vi sedan i maj jagat eon för att få till en återställning av elkabeln. Det är olustigt att ha en starkströmskabel liggandes på tomten och i källaren där barn rör sig hela tiden. Vi har kontaktat eon ett 40 tal ggr utan direkt återkoppling.

  Vilka andra medel kan kan vi använda för att få till en permanent lösning här?
   
 2. Svar

 3. Hej,

  Vilken trist situation. Tyvärr så ser jag inte att du/ni har så stora möjligheter att agera annorlunda än vad ni redan har gjort.

  Grannen har grävt av en ledning som tillhör EON (även om den leder till din fastighet). Du är inte en del av det förhållandet, utan har ett eget avtalsförhållande med EON. Då EON faktiskt levererar el i enlighet med ert avtal (om än genom markliggande kabel, istället för nedgrävd) så verkar det svårt att pressa på så där jättemycket genom EON.

  EON däremot bör ha rätt att beträda grannens fastighet genom sitt elnätsavtal. Det kan förstås vara krångligt ändå om grannen sätter sig på tvären. Om sådan rätt saknas, så blir det ännu besvärligare. Då måste EON i princip antingen komma överens med grannen, söka ledningsrätt med tvång eller dra ledningen runt dennes fastighet. Samtliga ovanstående alternativ kostar rejält med både pengar och tid.

  Fortsätt ligga på ditt elnätsbolag säger jag.

  Hälsningar

  Emil
   
  Emil Karlsson

  Emil Karlsson

 4. Kommentarer

 5. T
  Troberg ·
  Värt att komma ihåg är att ledningskollen inte är exakt. Den ger en hint om var man ska börja kabelanvisa, men man kan inte lita på enbart ledningskollen. Jag vill minnas att de till och med har en disclaimer som säger något åt det hållet.
   
 6. J
  Jocu ·
  Man markerar ej ut kablar med hjälp av ledningskollen ( man anmäler sitt ärende via ledningskollen) montören sätter ton på kabeln som sedan markeras ut relativt exakt. Efter detta är det alltid handschakt i närheten utav en kabelanvisning.

  Är din kabel avsäkrad hos grannen (gemensam stolpe med fm-skåp på eller liknande) så är det fastighetsägarens kabel mellan säkringarna och din fastighet, dvs du får själv laga kabeln!

  Har nu eon förlagt kabeln via någon annans tom (detta unviks i allra högsta grad) så finns det servitut för detta.... eller..

  Ligg på o jaga eon så får dom gräva upp utanför grannens tomtgräns och där skarva i en ny kabel som ansluts i ditt fm-skåp!

  Ska ej ta såhär lång tid utan ring eon!
  Dock är det oroväckande när du beskriver att elfirman lagat kabeln? Är elfirman ej eon så har dom inget mandat alls att ens röra kabeln, o ännu mindre gå in o byta säkringar i eons nät.

  Så frågan är om eon verkligen vet att du har ett fel om nu en separat elfirma gått in o lagat kabeln på eons nät!!
   
 7. Andreas_kalmar
  Andreas_kalmar ·
  Haft samma problem eller det blev inget problem eon skickade ut en montör och en maskinist som grävde upp halva granntomten innan dom hittade skadan sen tog dom ett beslut om att gräva ner kablen på min tomt istället. Så om han vägrar är det inget problem han får iallafall fakturan från eon så det borde ligga i hans intresse att det går fort att laga.
   
 8. K
  Käcke ·
  Hej!
  Instämmer med Jocu! (Allt Jocu skrivit stämmer)
  Allt hänger på vart din elmätare sitter!
  Kortfattat med några undantag:
  Kabeln fram till mätaren är Eon:s och allt efter elmätaren tillhör fastighetsägaren!
  Är skadan innan mätaren ska du ringa Eon igen! Förklara vad som hänt. Du kan även gå in på Eons hemsida eller app och klicka på ”felanmäl Eons elutrustning”.
  Och jag hoppas att du INTE ringt 40ggr utan återkoppling!
   
 9. N
  Nils2018 ·
  Eon har stora problem utifrån de Tyska politikernas beslut om elproduktion.
  Eon har knappt några anställda i Sverige---allt är underleverantörer.

  Eon fungerar inte längre. Ta kontakt så högt upp du kan komma.
  fråga vem som är chef och chef etc och tala med dessa. Ta det med chef och dennes chef etc

  Eon och annat i Sverige är numera skit.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Entreprenadkontrakt

  Jag och min sambo satt ner med Vårgårdahus, det sas att detta är totalentreprenad men ordet stod inte någonstans och deras skuld ifall bygget blir försenat var lite luddigt. Så vi bad om att få...
 2. Avgräven elkabel för inkommande el

  Hej, Under maj månad grävde en granne av vår kabel för inkommande el. Under samma dag lyckades elfirman ansluta en temporär elkabel in till huset då felsökning etc. skulle ske. Det rådde...
 3. Fördela servitut?

  Äger en stor tomt med en villa på som vi avser att stycka i två för att sedan bygga ett nytt hus och sälja det gamla. För att komma till tomten har vi servitut på en väg. När vi bygger det nya...
 4. Huset är för lågt placerat, vems ansvar?

  Hej, Vi byggde vårt hus för ett år sedan. När grunden var gjord fick vi veta att huset var lågt placerat och att det låg under vägen, men det skulle ordna sig sen. I våras la vi sten och gjorde...
 5. Dolt fel, isolering

  Vi köpte hus sommaren -17 med inflyttning Feb, redan 1 vintern så märkte vi att det blev mycket is på takfoten, nu i vinter så var det 20cm tjock med is på takfoten det kom även istappar på...
 6. Söndertrasat järnstaket - ersättningsnivå?

  Sopbilen körde för några veckor sedan sönder vårt 6 meter långa järnstaket. Det ansvariga sophämtningsföretaget Suez Recycling AB tog kontakt med oss och meddelade att man skulle stå för en...
 7. Grannens träds rötter och grenar växer in på min fastighet

  Hej.Jag har en mur på min tomt mot grannens tomt (som ligger 80 cm högre än min tomt). Grannen har träd och buskar på gränsen som trängt sönder min mur (12 meter) och växtlighet som hänger över...
 8. Oskälig faktura efter muntligt avtal om löpande räkning på köksrenovering

  Hej, Jag hoppas att ni kan ge lite vägledning och svar i vad som gäller i vårt ärende. Vi köpte ett hus som vi tillträdde 6/11 i år. Innan tillträdet träffade vi en firma som jobbar med...
 9. Kräva tidigare ägare på ersättning för vattenläcka?

  Vi tillträdde ett hus 22/12-17 och vi var där den 25 december och hörde att det susade väldigt i tvättstugan och där sitter vattenmätaren, men den rörde sig inte eftersom vattnet var avstängt. Den...
 10. Granne byggt skogsväg intill gränsen

  Hej! Äger en liten gård, upptäckte igår att en granne byggt en skogsväg intill gränsen. Han har bitvis förlagt den på min mark och i samband med detta raserat min stenmur som är till hälften borta...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Emil Karlsson svarar på frågor om avstyckning, fastighetsreglering, fastighetsgränser, samfälligheter och gemensamhetsanläggningar.

Ställ en fråga

Verifiering:
Genom att klicka på Skicka godkänner du våra användarvillkor. Läs mer om hur vi samlar in, använder och delar dina data i vår datapolicy och hur vi använder cookies i vår cookiepolicy.

Läs mer