Fler får inbrott i fritidshuset

Fler får inbrott i fritidshuset

Färre husinbrott men allt fler anmälningar om inbrott i fritidshus.

Både antalet inbrott i fritidshus i Stockholm och värdet på stöldgodset ökar enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå. Polisen tror att intresset för fritidshusen bland annat beror på våra ökade krav på tillgången till värdefulla produkter så som teknikprodukter. Detta i kombination med att vi generellt har sämre inbrottsskydd i fritidshus än i hemmet gör att fritidshusen blir mer attraktiva att råna. 

– Man är där ganska ofta och vill ha samma utbud av hushållsprodukter och hemelektronik där som i sitt vanliga hem. Det finns därför mer gods att hämta i dag jämfört med tidigare, säger Fredrik Wallén på Polisen till Sveriges Radio Ekot.

Rapporten visar att det totalt anmäldes 713 inbrott i fritidshus i fjol i Stockholms län, mot 646 året före. Tittar vi på den mer detaljerade bilden kan vi se att antalet anmälningar i Skarpnäck blivit dubbelt så många, och att de i Bromma har tredubblats.

Bostadsinbrotten minskade däremot med 1 procent förra året - ser vi enbart till inbrott i hus visar minskningen 2 procent.