Färre inbrott under semestern

Färre inbrott under semestern

Totalt har 3 435 inbott anmälts under juni och juli i år. Det är cirka 300 färre än under månaderna januari och februari.

- Det brukar vara fler inbrott under de mörka månaderna så de här siffrorna förvånar inte mig särskilt, säger Brås utredare Johanna Olseryd till Svt.se.

Statistik från Brottsförebyggande rådet visar att november och december är de månader då det sker flest bostadsinbrott. Mörkret verkar således bidra mer till inbrottsstatistiken än vad semesterresorna gör. Men självklart bör du ändå vara noggran med säkerheten hemma och inte visa tjuvarna att du åkt bort. Närpolisen på Ekerö har märkt av ett nytt knep som används och skriver följande på sin Facebooksida:

"Den senaste tiden har vi märkt av att tjuvarna använder sig av en annorlunda metod. Tjuvarna rekar och lokaliserar vilka objekt som kan var mer lämpliga genom att lägga olika föremål på soptunnorna eller framför ytterdörren. Har ingen lyft på soptunnelocket eller öppnat ytterdörren det senaste dygnet kan tjuvarna lättare konstatera om ägarna är hemma eller om de är bortresta."

Ska du åka bort? Be gärna grannar eller släktingar om hjälp med att tömma brevlådan och flytta runt på lite saker så att det ser ut som att någon varit hemma. Använd gärna timer på lampor och radio. Skriv inte på nätet att du planerar att åka bort.

  • 21 000 bostadsinbrott polisanmäldes (2013)
  • 13 700 av bostadsinbrotten skedde i villor (2013)
  • 7 400 av bostadsinbrotten skedde i lägenheter (2013)
  • 14 100 inbrott i källare och på vind anmäldes (2013)
  • 5 500 inbrott i fritidshus anmäldes (2013)
  • 5 procent = personuppklaringsprocenten² för bostadsinbrott (2013)

Källa: Brå