Dyrt bråk om lås i hyresrätt

Städkonflikten blir inte ett fall för högsta domstolen, hovrättens dom står istället fast och det blir en dyr affär för den tidigare hyresgästen som nu måste betala 63 300 kronor.

Den man som hyrt en lägenhet och inte tömt den på saker eller flyttstädat fick en dyr kalldusch i och med att högsta domstolen valde att inte ta upp fallet. Nu måste han betala 8 300 kronor i skadestånd samt motpartens rättegångskostnader på 55 000 kronor.

Fallet hamnade i hovrätten efter att mannen och hyresvärden kommit på fel kant med varandra. Mannen menar att hyresvärden bytt lås på dörren så att han inte kunde flytta ut eller städa, medan hyresvärden menar att de bytte låset efter utflyttningsdagen.

Det var från början företaget som äger bostaden som valde att ta fallet till tingsrätten på grund av att mannen inte flyttat ut eller städat, de stämde honom på 8 300 kronor. Mannen stämde dem då tillbaka men på 29 000 kronor för att han inte kunnat flytta ut sina saker. Tingsrätten ansåg att företaget inte bevisat att låset inte varit utbytt, företaget valde då att överklaga. I hovrätten blev domen tvärtom, att mannen inte kunnat bevisa att låset var bytt. 

I och med att högsta domstolen valt att inte ta upp fallet står domen nu fast.

Källa: Dagens Juridik