Ekonomi

Drömhuset på landet

Ett rött hus med vita knutar placerat nära vatten är drömfritidshuset.

Drömhuset på landet

Stugområden med grannar tätt inpå attraherar inte fritidshusägare - hellre då avskiljdhet med närhet till hav eller sjö. Svensk Fastighetsförmedlings Bobarometer visar att fler än varannan svensk vill ha ett fritidshus nära vattnet. Helst ska det vara ett klassiskt rött hus med vita knutar. 

– Klassiska sommarstugor verkar onekligen vara det som svenskarna suktar efter när de ska köpa fritidshus. Det märker vi både i vår undersökning och bland våra köpare, säger Dan Sjöholm, på Svensk Fastighetsförmedling.

Dock skiljer sig önskemålen åt en del på regional nivå. Norrlänningarna vill helst ha en fjällstuga, medan skärgårdshus står högt i kurs bland stockholmarna. Skåningar vill helst ha en skånelänga.

En annan märkbar skillnad är att kvinnorna i undersökningen svarar att de helst vill att fritidshuset är inrett i en gammeldags stil, medan männen föredrar en modern inredning. Hustyp och inredning är dock inget som du bör lägga allt för stor vikt vid då du köper, menar Dan Sjöholm:

- Även om man självklart ska välja ett fritidshus som man tilltalas av så är det läget man ska fokusera på vid ett köp. Huset kan man alltid åtgärda och anpassa, medan läget är svårt att förändra. Ett bra läge, som passar familjens intresse, ger många trevliga stunder i fritidshuset och har potential att ge utdelning vid en framtida försäljning.

– Klassiska sommarstugor verkar onekligen vara det som svenskarna suktar efter när de ska köpa fritidshus. Det märker vi både i vår undersökning och bland våra köpare. Även om man självklart ska välja ett fritidshus som man tilltalas av så är det läget man ska fokusera på vid ett köp. Huset kan man alltid åtgärda och anpassa, medan läget är svårt att förändra. Ett bra läge, som passar familjens intresse, ger många trevliga stunder i fritidshuset och har potential att ge utdelning vid en framtida försäljning, säger Dan Sjöholm, på Svensk Fastighetsförmedling.