Byggvarorna vi helst handlar på nätet

Byggvarorna vi helst handlar på nätet

Foto: Marlén Eskilsson/medlemmen Johrtega

Vad handlar vi för byggvaror på nätet och när besöker vi hellre butiken?

E-handeln fortsätter att växa och det märks även inom bygg där allt fler byggvaruhus väljer att öppna nätbutik. Såväl Beijer som Bauhaus har sitt sortiment på nätet, även om den senare inte har fullsortiment via näthandel. Byggmax har valt motsatt inriktning och har större sortiment på nätet än i de fysiska butikerna.

- Vi har ett större sortiment på nätet, så vi säljer mer på nätet av sortiment som är större på nätet. Sedan är det vissa produkter som är skrymmande och därför kostar mycket att transportera, de säljer följaktligen sämre på nätet, eftersom de blir billigare att köpa i en av våra butiker, säger Byggmax vd Magnus Agervald.

K-rauta är ett av de företag som fortfarande inte har en byggbutik på nätet, men i maj i år meddelade företaget att en sådan finns med i planeringen och målet är att den ska lanseras under hösten. Och det är inte svårt att förstå. Årets första E-barometer visar att e-handeln av byggvaror växte med hela 36 procent under årets första kvartal. Bygghandeln var den kategori som hade kraftigast tillväxt av samtliga branscher.

Men vad köper vi egentligen?
Det som säljer bäst på nätet hos Byggmax uppges vara fönster, dörrar, golv, garage, friggebodar och badrumsprodukter så som kakel, klinker, porslin och möbler.

Ungefär samma produkter har stort genomslag hos XL Byggs nätbutik Bygghemma. Där rapporterar ansvariga att fönster, dörrar, badrumsprodukter, golv och värme/element är stora produktområden.

- Ju enklare produkt desto större andel har näthandeln. Badkar är till exempel en bra nätprodukt. Men med hjälp av Bygghemmas innesäljare har vi på senare år sett att trenden vänt, vi säljer nu väldigt mycket även av mer komplicerade produkter, exempelvis fönster, säger Mikael Olander som är vd för Bygghemma.

Beijer Byggmaterials kunder går däremot lite mot strömmen. Där är det främst virke och tunga produkter som helst inhandlas via nätet.

- På nätet säljer övervägande ur vårt träsortiment. Stora volymer av trall, byggreglar och spontat virke, främst tack vare vårt breda sortiment och valfriheten i att kunna hämta färdigpackade order på valfritt byggvaruhus eller få en leverans hela vägen hem. I tillägg så säljer vi även en hel del tunga varor så som takpannor och betong, säger Carina Erlandsson, e-handelschef hos Beijer Byggmaterial.

Hon berättar att de sett att många av kunderna använder nätbutiken för att planera sina projekt och inköp. Handlar det om ett fåtal småprodukter är det sedan enklare att åka till butiken än att vänta på en leverans, medan större projekt med många och kanske även stora produkter hellre beställs via nätet.

Hög omsättning
E-handeln
som helhet förväntas omsätta 42,5 miljarder kronor i år. I E-barometern går att läsa att det är de omogna branscherna som har kraftigast tillväxt, där ingår bygghandeln: "Potentialen för byggbranschen när det gäller e-handeln är mycket stor. Branschen omsatte förra året 1 miljard på internet, vilket motsvarar tre procent av den totala försäljningen. Samtidigt är det endast fyra procent av de som e-handlat varor under första kvartalet som anger att de e-handlat byggvaror."

Samtidigt är konkurrensklimatet tufft bland byggvaruhandlarna. Senaste offret som slukats är nätbyggbutiken Cheapy som i mars i år meddelade att företaget gått i konkurs och att 11 av de 31 butikerna skulle bli en del av Beijer-varumärket, samt att ytterligare 18 av dessa blir en del av Jem och Fix. Vilka som står starkast i slutet återstår att se.