Dags att deklarera förra årets husförsäljning

2 maj är sista dagen för att lämna in deklarationen, och därmed även sista dagen för att deklarera försäljning av bostad.

Hus till salu.

Hus till salu. Foto: Creative commons.

Idag är det sista dagen att deklarera. Har du sålt en bostad förra året ska den deklareras i år, detta gäller oavsett om du gått med vinst eller förlust. Man räknar datumet för försäljning till den dag som köpekontraktet signerades.

När du beräknar huruvida du gått med vinst bör du ha i åtanke att du har rätt att dra av mäklarkostnaden och kostnad för pantbrev och lagfart. Du får även göra avdrag för förbättringsutgifter men då finns det vissa faktorer som måste vara uppfyllda. Du kan till exempel inte göra avdrag för reparationer om bostaden var nybyggd när du köpte den, reparationen måste ha förbättrat bostadens värde. Du får heller inte ha utfört arbetet själv.

- De förbättringar du har gjort på din bostad räknas antingen som grundförbättringar eller som reparationer och underhåll. Det är olika regler för dessa två kategorier av förbättringar, skriver Skatteverket.

Till grundförbättringar räknas exempelvis tillbyggnad medan reparationer och underhåll snarare är sådant som ommålning och byte av köksluckor.

Visar det sig att du har gått med vinst när beräkningen är klar är skatten 22 procent på beloppet. Har du köpt en ny bostad finns det dock möjlighet att begära uppskov på beskattningen.

Här kommer några bra länkar