Ekonomi

Betala ROT och RUT före årsskiftet

Betala ROT och RUT före årsskiftet

Foto: Marlén Eskilsson

Har du renoveringsprojekt du inte satt igång med ännu? Då börjar det bli hög tid om du vill hinna nyttja årets ROT- och RUT-avdrag.

Du som inte redan har nyttjat skattereduktion i år har i bästa fall 50 000 kronor som kan användas för renoveringar och hushållsarbete. Hittills i år har strax över 11,9 miljarder kronor betalats ut i ROT-avdrag, och ytterligare 2 miljarder kronor i RUT-avdrag.

Men för att kunna använda sig av årets RUT- och ROT-avdrag måste jobbet vara utfört, fakturan skickad och inbetald före årets slut om avdraget ska godkännas på årets skattereduktion. Det är med andra ord hög tid att börja fundera över de där renoveringsprojekten.

– Som kund måste man ha betalat fakturan från utföraren före 2013 har gått ut, utföraren ska helst också hinna få in pengarna på kontot. Då kan de sedan söka för avdraget under januari, de måste dock söka senast 31 januari, säger Carina Malmkvist som är rättsspecialist hos rättsavdelningen på Skatteverket.

Det räcker alltså inte med att arbetet är utfört under 2013, det måste även vara inbetalt.

Så fungerar det
ROT och RUT ges endast på arbetskostnaden, inte på materialet. Har din hantverkare exempelvis fakturerat 40 timmar i arbetstid á 500 kronor/h och 2 000 kronor material, så ger det en totalkostnad på 22 000 kronor. Men har du då ROT-avdrag får du istället en faktura med en arbetskostnad på 10 000 kronor, vilket ger en totalkostnad på 12 000 kronor.

På fakturan ska det vara tydligt specificerat vad som är materialkostnad och vad som är arbetskostnad.

Är du osäker på hur mycket ROT- och RUT du har kvar att nyttja i år kan du kolla detta via Skatteverkets hemsida eller via telefon.

- Den som har e-legitimation kan enkelt begära ett intyg om hur mycket ROT- och RUT-avdrag man har utnyttjat under året. Den som inte har e-legitimation kan ringa Skatteupplysningen och få ett intyg hemskickat, 0771-567 567, säger Carina Malmkvist.

Vad räknas som ROT-/RUT-berättigat?
Med ROT-arbete menas reparation och underhåll, ombyggnad och tillbyggnad. Till RUT-arbete räknas bland annat hushållsarbete såsom städning, klädvård, enklare trädgårdsarbete samt barnpassning. Skattereduktionen är 50 procent av arbetskostnaden, med ett maxbelopp på 50 000 kronor per person och år.

Exempel på ROT-arbete
Exempel på RUT-arbete