Ekonomi

Ändrade regler kan ge högre boränta

Finansinspektionen höjer riskviktsgolvet för bolån till 25 procent, vilket kan leda till högre boräntor. Men SBABs chefekonom tror att storbankerna redan räknat in beskedet i dagens räntor.

I höstas beslutade Finansinspektionen att storbankerna ska få skärpa kapitalkrav för att stärka svensk ekonomi, och nu har myndigheten bestämt utformningen på detta. Riskviktsgolvet ska höjas, vilket enligt myndigheten i sin tur kan leda till högre boräntor.

"Hushållens skuldsättning består till stor del av bolån och är hög både i ett historiskt och i ett internationellt perspektiv. För att öka bankernas motståndskraft kommer FI att höja riskviktsgolvet för svenska bolån till 25 procent från 15 procent, något FI tidigare aviserat", skriver Finansinspektionen. 

SBAB:s chefekonom Tor Borg tror dock att de flesta bankerna redan tagit med beslutet i beräkningen av sina boräntor eftersom de vetat en tid att det skulle komma. Han tror också på en sänkning av reporäntan vid nästa räntebesked från Riksbanken, detta trots beskedet från Finansinspektionen.

– Möjligen att det stärker ännu mer att de ska sänka. Det krävs att det kommer något som överraskar rejält för att de inte ska göra det, till exempel att inflationen har stigit oväntat mycket, säger han till Aftonbladet.