Ekonomi

Analys visar att bunden ränta sällan är bra

Att binda räntan kan vara en lönsam affär men det gäller att pricka rätt, och enligt Swedbanks analys har det bara varit rätt två gånger sedan mitten av 90-talet.

Bunden eller rörlig ränta? Det är en fråga alla med bolån brottats med någon gång. En analys gjord av Institutetet för privatekonomi hos Swedbank visar dock att rörlig ränta nästan alltid varit rätt väg att gå, totalt har det funnits två tillfällen sedan 90-talet som bunden ränta vunnit.

– Den breda uppfattningen om att rörlig ränta alltid är bäst har oftast stämt, men med facit i hand har det funnits perioder då bundet varit mest lönsamt, säger Erika Pahne, ekonom på Institutet för Privatekonomi, Swedbank.

De tillfällen han talar om är 1999 och 2005 då den bundna räntan med bindningstid på 5 år låg på 5,20 procent respektive 3,49 procent medan den rörliga steg till 5,9 procent respektive 6,45 procent. 

Men hur ska du agera nu när räntan är så extremt låg? Ska du binda eller fortsätta satsa på rörligt? Så här säger Swedbanks ekonomer:

  • Välj rörligt om du tror att det kommer att ta lång tid innan krisen i Europa och efterfrågan i omvärlden återhämtar sig. Med en avmattad svensk ekonomi kan den rörliga boräntan ligga på en låg nivå under en lång tid. Swedbanks prognos är reporäntan sänks med 0,25 procentenheter i december och att den sedan ligger kvar på den nivån fram till nästa höst.
  • Samtidigt är de bundna räntorna, och då särskilt de längre räntorna, nerpressade och ligger i princip på samma nivåer som den korta 3-månaders räntan. Vänder de rörliga räntorna uppåt med början om ett år, vilket Riksbanken och Swedbank spår, kan det vara gynnsamt att binda på dagens nivåer på två år eller mer. 
  • Marknaden spår däremot en längre period med låg ränta så har man koll på när de bundna räntorna börjar röra sig uppåt kan man avvakta den osäkra utvecklingen innan man bestämmer sig för att binda.