Adressen är viktigare än hobbyn och bilen

Hus med havsutsikt.

Hus med havsutsikt. Foto: Marlén Eskilsson

Hushållen är beredda att ge upp en hel del för ett attraktivt läge.

Att bo i rätt läge är för många viktigare än en snygg bil och en rolig hobby. SBAB har undersökt vad folk är beredda att ge upp för att kunna ha en bostad i ett attraktivt läge och sex av tio svarade att de kan tänka sig att avstå från nöjesfordon som MC, husvagn eller båt. Nästan hälften kan dessutom tänka sig att ge upp bilen helt eller gå från två till en bilar i hushållet.

tabell

- Lyxen att ha ett extra fordon eller en dyr hobby väger lätt när det ställs mot en bostad i rätt läge, däremot är semesterresorna heliga liksom sparutrymmet, konstaterar SBAB:s presschef Karin Hellgren.

Hobbys som golf och skidor får med andra ord också stryka på foten om det kniper. Men däremot säger hela 66 procent att de inte är beredda att ge upp familjens sparande, och endast 24 procent kan tänka sig att låta barnen dela rum - i Stockholm stiger dock den siffran till 30 procent. I Stockholm är det överlag fler som kan tänka sig ge upp nöjesfordon, bilägande och minska på konsumtionen än i övriga delar av landet.