Bygga nytt hus

Snickare och hustillverkare välkomnar komplementhuset

Många tror att det 25 kvadratmeter stora komplementhuset, som ska bli verklighet i sommar, kommer att ge ett uppsving för snickare och hustillverkare.

Det har varit en tuff tid för många hantverkare de senaste åren. Men många verkar dra lätt på smilbanden sedan bostadsminister Stefan Attefall presenterade komplementhussatsningen, som innebär att du från och med 2 juli kommer att få bygga ett upp till 25 kvadratmeter stort komplementhus på tomten utan bygglov - dock med anmälningsplikt. Snickerier och hustillverkare som SVT har talat med glädjs åt beslutet och tror på ett uppsving för branschen.

– Jag ser detta helt klart som en möjlighet. I dag gör jag en hel del Friggebodar men jag tror att efterfrågan kan bli större på 25-kvadrathusen, eller Attefallhusen som de redan kallas, säger Mathias Tidqvist från Huskvarna till Svt.se.

Flera hustillverkare uppger också att de börjat skissa på designen på en rad olika komplementhus. Dock kommer det att dröja ett tag innan vi får se några exempel eftersom det finns en del tekniska bitar som de arbetar på att hitta en bra lösning på.