"Sätt stopp för fukt i fasaderna"

En 10-årig funktionsgaranti ska tvätta bort det dåliga ryktet som putsfasader dragit på sig de senaste åren.

Branschorganisationen SPEF Sveriges Murnings- och Putsentreprenörförening har tröttnat på uselt genomförda putsfasader och fuktskadeproblematik. I ett pressmeddelande skriver de att den putsade fasaden under årtionden varit känd för hög kvalitet och tufft motstånd mot väder och vind, men att de senaste årens fuktskador svärtat ner det här ryktet. Därför vill de nu ta fram en 10-årig funktionsgaranti. 

- Att enskilda hus- och fastighetsägare i relativt nybyggda hus på senare tid drabbats av fuktskador i sina putsade fasader ser vi som oacceptabelt. Vi måste helt enkelt komma till rätta med branschproblem såsom tveksamma konstruktioner, slarv, vag egenkontroll, dålig samordning och bristfälligt utfört arbete, säger Gino Carinci som är ordförande i SPEF. 

Du ska kort och gott kunna anlita en certifierad fasadentreprenör, ett så kallat CFE-företag, som - tillsammans med en löpande tredjepartskontroll - ska göra så att du uppfyller villkoren för garantin. De certifierade entreprenörerna har utöver yrkesbeviset dels genomfört en kompetensutbildning hos branschorganisationen och dels genomfört Boverkets kurs för murning och putsning klass 1.

- Skärpt kvalitetssäkring, kontroll av extern besiktningsman och en bättre samordning genom alla led från fasadleverantör till bygg- plåt- och putsentreprenör ska skapa bättre resultat. Dessutom ges en tioårig funktionsgaranti för fasaden för ytterligare skapa trygghet för hus- och fastighetsägare, säger Gino Carinci.