Konstnär tänker sätta svenskt hus på månen

Projekt Månhuset är ett svenskt konstprojekt som ämnar placera en röd stuga med vita knutar på månen.

Konstnär tänker sätta svenskt hus på månen

Nästa år ska en röd stuga med vita knutar byggas på månen. Inte av traditionellt trä dock, utan det blir en dukklädd kolfiberstomme som blåses upp på plats. Projektet leds av konstnären och initiativtagaren Mikael Genberg och upgges kosta totalt 100 miljoner kronor. 65 miljoner kronor utav dessa utgör transportkostnad, och övriga 35 miljoner kronor krävs för utveckling och konstruktion.

– Fram till nu har rymdfärder bara varit en angelägenhet för en liten exklusiv grupp människor. Men Månhuset ger alla runt om på jorden en möjlighet att komma närmare rymden. Projektet hjälper även till med att öka intresset för entreprenörskap, teknik och vetenskap, säger astronaut Christer Fuglesang.

Projekt Månhuset har pågått sedan 1999 och beskrivs som ett svenskt, världsunikt konstprojekt. Att det blev just ett hus är inte så konstigt eftersom Mikael Genberg ofta fokuserar på unika boendemiljöer i sin konst. Bland de stora sponsorerna hittar vi Falu Rödfärg som firar 250 år.

I dagsläget är projektet 75 procent klart tack vare duktiga rymdingenjörer som lagt ner arbete på fritiden. Men det krävs mer pengar för att ta sig till månen och därför har de startat en insamling där de som bidrar kan få sitt namn inristat i huset. Hittills har de samlat in 4 422 dollar av de önskade 15 miljoner dollarna.