Komplementhus visas trots halvfärdigt förslag

Komplementhus visas trots halvfärdigt förslag

Idag mellan 11 och 15 kan du titta in i en prototyp till ett komplementhus som står uppställd på Norrmalmstorg i Stockholm. Igår beslutade regeringen om propositionen de tänker lägga fram, men det är ett halvfärdigt förslag med många frågetecken som riksdagen inte röstar om förrän den 4 juni 2014.

Prototypen på det första komplementhuset är här och står just nu på Norrmalmstorg i Stockholm, redo för sina första privata besökare. Det är Sommarnöjen och branschorganisationen Trä- och möbelföretagen som, mellan 11-15 idag, slår upp dörrarna på sitt c/o Attefall-hus. Igår gick bland annat bostadsminister Stefan Attefall och finansminister Anders Borg husesyn. 

Detta jippo sker i samband med att regeringen i går beslutade om en proposition med rejäla lättnader vad gäller bygglov, där det mest omtalade är förslaget om att man utan bygglov ska ha rätt att bygga ett komplementhus på 25 kvm - utöver friggeboden på 15 kvm som idag är tillåten att bygga utan bygglov.

Trots att förslaget inte är helt klart och att det finns många frågetecken, t ex om hur nära tomtgränsen man ska få bygga, så slog man på trumman igår på Norrmalmstorg. 

Lagändringen föreslås träda ikraft den 2 juli 2014. Riksdagen planerar att votera i frågan den 4 juni 2014. Då får vi alltså se om förslaget blir verklighet eller inte.

Mer om prototypen till komplementhuset c/o Attefall:

c/o Attefall

Det finns en sovalkov, ett sovloft, ett badrum och ett kombinerat kök/vardagsrum. Helt klart ett hus som kan fungera t ex som studenboende. Det lär hjälpa till att minska bostadsbristen om förslaget går igenom. Hur det påverkar stadsbilden med eventuellt "överbyggda" tomter är en annan femma.

Komplementhus c/o Attefall

 

Komplementhus c/o Attefall

Klicka här för att läsa mer om regeringens förslag till regelförenklingar kring bygglov.