Byggahus.se

Tvång på räcke runt altan?

Besvarad 27 aug 2021 av Charlotte Andersson

 1. Måste man ha staket runt altandäcket
  Höjd från marknivå till trädäcket 1.60 m
  För slutbesiktning på utbyggnad
  Skall göra detta senare för fallskydd
  Mvh micke
   
 2. Svar

 3. I Boverkets byggregler BBR 8:1 står det att man ska minimera risken för olyckor som tex fallolyckor såväl i byggnader som på tomten.
  Ett trädäck med en fallhöjd på 1,6m kan definitivt behöva ett räcke för att man inte ska falla ner och skada sig.

  Jag skulle bli förvånad om någon byggnadsnämnd/KA skulle tillstyrka slutbesked för en byggnad med en altan som saknar räcke.
  Vad du kanske kan få är ett interimistiskt (tillfälligt) slutbesked där du får använda byggnaden men inte altanen förrän räcket är på plats och det blivit godkänt.
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

 4. Kommentarer

 5. S
  Sten Forsman ·
  Jag har för mig att gränsen går vid 2 meter, Är det bara så att 1,6 meter känns lite för högt. Sluta använda känslor och gå på BBR. Alternativ till räcke är ett horisontellt nät fäst i trallen och som fångar upp en person.
   
 6. D
  D1rect ·
  Är det inte krav på räcke om altan är högre än 50cm? Eller är jag helt ute och cyklar?
   
 7. E
  Eld ·
  Jag har också för mig att det är 50cm. Men det gäller väl vara i offentlig miljö? Vid en privat villa gör man lite som man vill med detta. Det är först om det sker en allvarlig olycka som det skulle kunna bli problem.

  Med det sagt tycker jag att det är en lämplig tumregel att sätta dit ett räcke om det är väsentligt högre än 50 cm. Man kan ju tänka som så att om det är så högt att man troligen skadar sig om man kliver baklänges över kanten av misstag så ska man ha ett räcke. Då är väl 50-60 cm en bra gräns.
   
 8. K
  Kmankep ·
  Hur högt måste ett sådant altanräcke vara ?
   
 9. Jonatan79
  Jonatan79 ·
  Det finns inga lagliga tvång bara rek. Normalt gör man mellan 90-110 cm högt.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Tjafsig granne som förstör vårt bygge

  Hej Jag har beställt hus från älvsbyhus och vi håller på att söka bygglov. Vi har 5 inblandade grannar och 1 granne av dessa har haft massa synpunkter på bygget. Vi har ansökt om bygglov sedan maj...
 2. Tvång på räcke runt altan?

  Måste man ha staket runt altandäcket Höjd från marknivå till trädäcket 1.60 m För slutbesiktning på utbyggnad Skall göra detta senare för fallskydd Mvh micke
 3. Kan man använd fuktskadatvirke?

  Hej! Vi håller på att bygga ut huset och har ganska mycket virke som förvarats utomhus under pressening. En andel av det virket har möglat, dock inte allt. Dessutom var det helt klart...

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.