Byggahus.se

Tjafsig granne som förstör vårt bygge

Besvarad 7 sep 2021 av Charlotte Andersson

 1. Hej

  Jag har beställt hus från älvsbyhus och vi håller på att söka bygglov. Vi har 5 inblandade grannar och 1 granne av dessa har haft massa synpunkter på bygget. Vi har ansökt om bygglov sedan maj och vi står fortfarande och väntar. Vad är era tips kring detta? Hur mycket kan han påverka bygget? Nämnden?

  Hälsningar

  Adam
   
 2. Svar

 3. Om ni i er bygglovsansökan följer detaljplanen eller områdesplanen så bör grannens synpunkter inte spela någon större roll. Att de ska meddelas och ges möjlighet att yttra sig behöver inte nödvändigtvis påverka byggnadsnämndens beslut.
  Möjligen kan de förhala beslutet, men sällan i praktiken påverka det.
  Om ni däremot räknar med att få göra avvikelser från detaljplanen så kan en grannes motvilja påverka beslutet.

  Det bästa för er är att ha en bra kontakt med bygglovshandläggaren i ärendet så att er ansökan är så komplett och felfri som möjligt.
  Om ärendet ska tas upp i nämnden så är det bra att handläggaren förordar er lovansökan. Oftast tas okomplicerade ärenden som ett delegationsbeslut av handläggaren.
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

 4. Kommentarer

 5. MrJay
  MrJay ·
  Tänk på att grannen i fråga kan överklaga kommunens beslut till Länsstyrelsen och sedan till Mark- och Miljödomstolen utan egentlig anledning i syfte att förhala ert bygge, har ni otur kan ni få vänta i ett år och kommunen kommer isf. råda er att inte göra något.
   
 6. Jonatan79
  Jonatan79 ·
  Vad har grannen för synpunkter ?
   
 7. B
  Bifrosten ·
  Kul att bli granne med den..
   
 8. K
  Kane ·
  Är det inte lite bakvänt att beställa hus innan bygglov finns?
   
 9. D
  daVinci ·
  Den korta perioden är väl ingenting.
  Jag har en kollega där grannar obstruerat husbygget i 6 år.
   
 10. J
  Jehu ·
  Vårt garagebygge obstruerat i tolv år.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Tjafsig granne som förstör vårt bygge

  Hej Jag har beställt hus från älvsbyhus och vi håller på att söka bygglov. Vi har 5 inblandade grannar och 1 granne av dessa har haft massa synpunkter på bygget. Vi har ansökt om bygglov sedan maj...
 2. Tvång på räcke runt altan?

  Måste man ha staket runt altandäcket Höjd från marknivå till trädäcket 1.60 m För slutbesiktning på utbyggnad Skall göra detta senare för fallskydd Mvh micke
 3. Kan man använd fuktskadatvirke?

  Hej! Vi håller på att bygga ut huset och har ganska mycket virke som förvarats utomhus under pressening. En andel av det virket har möglat, dock inte allt. Dessutom var det helt klart...

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.