Byggahus.se

Ta bort utgång källare

Besvarad 30 sep 2020 av Charlotte Andersson

 1. Hej! Vi ska dränera huset och tänkte i samband med det ta bort en av utgångarna. Det blir alltså en dörr och ett fönster vi behöver ta och och sätta igen hålen. Det kommer sedan fyllas på med jord emot den väggen. Hur gör vi detta för att det ska klara trycket från jorden efteråt?
   
 2. Svar

 3. Att ändra på en fasad genom att sätta igen en dörr är oftast bygglovspliktigt.
  Ni behöver även se till att det fortfarande finns 2 av varandra oberoende utrymningsvägar från källaren.
  Om man vill använda ett fönster som utrymningsväg så finns kraven för detta att hitta i BBR 5:323:
  Fri öppning skall ha minsta bredd på 0,5 m och minsta höjd 0,6 m, dock måste bredd+höjd vara minst 1,5 m tillsammans. Öppningens höjd får vara max 1,2 m över golv. Om avståndet är större måste där finnas en fast plattform eller liknande upp till 1,2 m.

  när det gäller att sätta igen dörrhålet rent faktiskt så måste ni se till att fyllningen fästs in ordentligt i befintlig källaryttervägg genom att borra in förankringsjärn.
  Hur dessa bör se ut och placeras är bättre om en konstruktör uttalar sig om eftersom det kan variera med vad den befintliga muren består av och vad ni ska täta hålet med.
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

 4. Kommentarer

 5. F
  Fakathong ·
  Lustigt, två tredjedelar av svaret består av förmaningar av vad man får och inte får samt vad man måste göra. Sen en rad c:a med ett kortfattat råd om det hela.
  Och till sist en brasklapp att dom ändå skall ta dit en konstruktör, för att dom troligen är inkometenta
   
 6. K
  Karldanaxel ·
  Förmaningarna är inte oväsentliga! Kände en person som inte tänkte på detta. Han blev ålagd ett vite på flera 10-tal tusen kronor att bygga en extra utgång, och detta skulle bli både dyrt och svårt. Han dog dock innan vitet löstes ut, så det problemet blev nästa ägares.
   
 7. Bältesclip
  Bältesclip ·
  Fakathong, hur menar du att hon ska svara då? Ska hon be om underlag och sen dimensionera och rita/skissa en lösning åt den som frågar? Allt helt gratis?
  Brukar du jobba gratis? Vad jobbar du med? Jag kan tänka mig att få lite hjälp om du t.ex. är bilmek, jag har nämligen lite strul med fyrhjulsdriften.
   
 8. Viktor.J
  Viktor.J ·
  Jag tycker svaret var så pass detaljerat som det kan vara baserat på informationen i ursprungliga inlägget. Förstår inte vilken information Fakathong hade hoppas på ?
   
 9. A
  avdpos ·
  En kort tanke till frågeställaren.
  Har ni någon utgång från källaren. Saknar själv utgång som föregående ägare satt igen. Vi har inte ens ett fönster värdigt att kallas nödutgång i dagsläget. Så det blir något att ha på "att göra listan".

  Vad jag vill säga är: bygg inte igen den enda nödutgången.
   
 10. Staffan2000
  Staffan2000 ·
  Nu skriver TS, en av utgångarna. Så då har han en kvar. Om vi antar att det är cementhålsten eller annan likvärdig vägguppbyggnad borde det bli lagom med armeringsjärn i vartannat skift/lager som även borras in i gamla väggen.

  Staffan
   
 11. F
  Fakathong ·
  Hon är här just för att ge råd om hur man kan gå till väga vid olika problem etc.
  Men istället blev det ett ganska långt svar om vika skyldigheter dom har, och endast en rad om hur man kan/ör göra
   
 12. Bältesclip
  Bältesclip ·
  Ja exakt, råd. Inte projektera lösningar på saker som folk frågar om.
  Hur tycker du hon skulle svarat?
   
 13. useless
  useless ·
  Det är väl inte så konstigt att svaret blir som det blir? Kraven för utrymningsvägar är ju väldigt tydliga, men hur frågeställaren ska gå till väga är högst oklart då det inte ens framgår vilket material väggen är gjord av.
   
 14. H
  Huddingebo ·
  Räcker det med att man har en dörr i källaren som går utåt. Och en trappa med dörr som går uppåt till entreplan?
   

De senast besvarade frågorna

 1. Fritidshus

  Om man köper ett fritidshus med tomten på 410 kvadratmeter kan man bygga på tomten på framtiden.
 2. Staket

  Hej, ska bygga ett staket mellan oss grannar utan bygglov som är mx120cm hög om jag bygger staketet på 120cm och en överliggare (Brädda över det staketet) så 120cm hög staket och mellanrum på ca...
 3. Dokumentation vid totalentreprenad

  Hej När man väljer att bygga ett hus med totalentreprenad, vilken dokumentation ska man sedan få med sig från byggföretaget vid färdigställande och slutbesiktning? Då tänker jag på intyg,...

Visa alla frågor