Byggahus.se

Risk för fukt/kondens?

Besvarad 25 jan 2021 av Charlotte Andersson

 1. Hej!
  Renoverade för en tid sedan en del av huset och när jag blåst det mesta invändigt hamnade jag med en yttervägg som såg ur såhär:
  Puts,tegel,luftspalt,tegel,puts

  När jag konsulterade en byggnadsingenjör hur jag skulle bygga vidare inåt så rekommenderade denne att jag skulle bygga vidare såhär:
  vindpapp, (ev. att han sa att det skulle vara en liten luftspalt igen, kommer inte riktigt ihåg) 95 mm isolering uppreglat med 95x45 reglar, ångspärr eller ångbroms (kommer inte ihåg här heller vad han rekommenderade), sist gips .

  Är nu inne i ett skede att jag snart ska göra samma sak igen i en annan del av huset, försökte googla lite för att försöka komma ihåg hur det blev gjort i andra delen, dock fanns det inga direkta exempel från andra som gjort liknande och inte heller gick det att hitta belägg för hur byggnadsingenjören jag varit i kontakt med kommit fram till att detta var det bästa för huset och mig, allt jag kunde hitta var typ att det inte verkar vara så bra att isolera ett tegelhus inifrån... ser du något i konstruktionen som du reagerar på? Det jag funderat på är om det kan bli så att teglet blir för avskärmat och aldrig torkar upp om det blir blött, och om det kan leda till fuktproblem på reglarna?

  Eller detta känns som en rimlig konstruktion och är bara till att tuta och köra?
   
 2. Svar

 3. Det låter som om din tidigare konsult gav ett hållbart råd.
  Först en vindpapp som minskar luftrörelserna in i isoleringen för att få en bra isoleringsförmåga.
  Sedan en luftspalt som förhindrar fukttransport mellan teglet och träet.
  På detta en plastfolie som förhindrar fukttransport av vatten i ångform in till träreglarna.
  Om du byter ut träreglarna till stålreglar så kan du byta plastfolien mot ångbroms.

  Om teglet skulle bli fuktigt så har det ändå ingen kontakt med träreglarna och därför bör det inte vara något problem för byggnaden.
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

 4. Kommentarer

 5. Oldboy
  Oldboy ·
  Om teglet (det inre skiktet) blir fuktigt så är en luftspalt ett utmärkt ställe för mögel att växa till. Nu är det gissningsvis ingen stor risk att fukt letar sig in till det inre skiktet om det är en luftspalt mellan inre och yttre skalmur. Om fukt kan leta sig upp via grundmuren så kan det bli problem i nederkant. Likaså om fukt från den yttre muren kan vandra över till den inre via grundmuren.

  Med en ångspärr så vill det till att fasaden inte släpper in ngn fukt via dåliga fogar eller plåtanslutningar runt fönster. Då blir läget samma som för enstegstätade fasader. (Gäller iofs sannolikt även utan ångspärr. Den inre isoleringen gör att tegelväggen blir kallare, och därmed fuktigare, samt att det pga av kylan tar längre tid att torka ut inträngande fukt.)

  Det är rimligtvis lika dåligt att tilläggsisolera en tegelvägg invändigt som en källarvägg. Om man har tur fungerar det tillräckligt bra, men det är att be om problem.

  Har det gjorts en kalkyl över tilläggsisoleringens kostnadseffektivitet? Går det att räkna hem investeringen på <100 år? Isf, har riskerna för mögelsanering värderats?
   
 6. Sappan
  Sappan ·
  Funderar på att sätta panel på vårt rappade hus. Fått in fukt. Har bytt ut vattenrör som rostat sönder. Fortfarande fukt. Tagit bort balkong som vi trodde kunde var orsak till att fukt fortfarande kom in. En murare lagade sprickor i fasaden för några år sedan. Inget hjälper när det regnar och blåser hårt mot ytterväggen. Är det ok att sätta på panel om man har en luftspalt mellan blåteglet och ny träpanel. Så att blåteglet får luftas torrt. Eller kanske sätta upp någon av dom nya paneler som finns på marknaden. Finns ju numera i olika material. Såg reklam på en byggmaterialsida om något liknande dom gamla eternitplattorna, fast i miljövänligare material . Såg nästan ut som trä fast det var cementbaserat. Någon som känner till det? Att laga och rappa om huset verkar bli väldigt dyrt. Laila
   
 7. Oldboy
  Oldboy ·
  @Sappan
  Generellt går det fint att sätta en träpanel utanpå ett rappat/putsat hus, med en liten luftspalt.

  Rekommenderar dock att du startar en riktig (egen) tråd om detta. Då kan du få bättre anpassade svar på dina funderingar. Dessutom kan du lägga upp bilder och beskriva noggrannare vari problemet består. Det kan förefalla dyrt att få huset omrappat, men det kan snabbt dra iväg med både arbete och pengar för alla detaljanpassningar som måste göras i samband med en tilläggsfasad så att den i slutändan inte nödvändigtvis blir billigare. Dessutom blir oundvikligen alltid ett hus fulare med ändrade proportioner, fönstersättningar, nya plåtdetaljer som inte är anpassade till husets originalkaraktär osv. Så eventuella prisjämförelser på totalen måste vara specificerade ner i minsta spik om en riktig jämförelse värd namnet ska kunna göras.
   
 8. Sappan
  Sappan ·
  Tack för svar. Vet inte hur jag skaffar en egen tråd.
   
 9. Oldboy
  Oldboy ·
  Gå in på Forum, och välj t ex "Byggmaterial & Byggteknik". Väl där ser du en grön ruta under forumrubriken där det står "Ny tråd".
   
 10. S
  seniorkonsult ·
  En kommentsr till skalmurs-/ tegelväggskonstruktionen. När skalmur utfördes, ofta med enbart fingerspalt mellan murarna, så blir det en gsnska hög fyllnad nellan murarna med bruk som kan hålla kvar fukt.
   
 11. major_tom
  major_tom ·
 12. Sappan
  Sappan ·
  Har gjort det men visste inte hur jag fick dit mina bilder så jag skrev in dom under svar för att få dit dom.
   
 13. F
  FGLIN ·
  Mitt föräldrahem var en villa från 30-talet med murade tegelväggar. Om det fanns luftspalt i mitten vet jag inte. Från 1970 och framåt isolerades rum efter rum med mineralull från insidan och det gick bra, dock var det bara 45 mm isolering. Plast som ångspärr på insidan och mestadels spånskivor på det.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Vatten- eller el-golvvärme i litet badrum?

  Hej, Jag ska snart renovera mitt badrum i min bostadsrättslägenhet, som är en vindslägenhet i en byggnad från 1920 men som konverterades på 70 talet. Just nu är det matta som ytskikt i hela...
 2. Konstruktionsritning vers byggföretag.

  Hej, vi ska bygga en komplementsbyggnad på vår fritdshustomt och har precis fått ok av kommunen att gå vidare med konstruktionsritningen. Då undrar jag; är det en fördel om byggaren utför...
 3. Risk för fukt/kondens?

  Hej! Renoverade för en tid sedan en del av huset och när jag blåst det mesta invändigt hamnade jag med en yttervägg som såg ur såhär: Puts,tegel,luftspalt,tegel,puts När jag konsulterade en...

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.