Byggahus.se

Placering av pelare vid avväxling

Besvarad 6 dec 2021 av Charlotte Andersson

 1. Hej,

  Jag och min sambo har nyligen köpt en 1-plans villa med källare, byggd 63.
  Köket i huset är rätt litet, varpå vi önskar/vill slå ner väggen mellan kök/vardagsrum.

  Ett litet problem jag dock upptäckte för en tid sedan och som jag hittills inte lyckats hitta något bra svar på är huruvida man kan placera en pelare (som ska bära upp takbalken) ovanför ett källarfönster?
  Väggen som ska tas ner är bärande, vilket gör att vi måste sätta upp en takbalk. Om det inte går eller anses lämpligt att placera balken ovanför fönstret, hur kan jag ta detta vidare? Kan jag mura igen fönstret? Det är ett gammalt pannrum som idag används som förråd.

  Tacksam för svar i frågan!
   
  Redigerat av moderator 7 dec 2021 08:56
 2. Svar

 3. När man gör ingrepp i en byggnads bärande konstruktioner är detta anmälanspliktigt. Då brukar byggnadsnämnden kräva in konstruktionsritningar.
  För att kunna göra en samlad bedömning om vad som krävs för att få en fortsatt bra bärighet i huset behöver ni koppla in en konstruktör som tittar på detta, gör beräkningar och dimensionerar avväxlingarna.
  Konsekvenserna kan bli stora om man som lekman ger sig på detta själv.
   
  Redigerat 7 dec 2021 09:03
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

 4. Kommentarer

 5. F
  filipark ·
  Är väl inte bygglovsplikt såvida man inte gör ändringar i fasad. Däremot anmälanspliktigt.
   
 6. Silver78
  Silver78 ·
  Det är ingen vetenskap.
  Räkna ut kraften som väggen bär upp. Du måste ta hänsyn till alla krafter.
  Pelaren behöver du räkna ut hur mycket punktlast den skall tåla. Det gäller ju på alla anliggningspunkter. Ju fler anliggningspunkter desto mindre kraft behöver pelaren bära upp Sedan vill man inte ha för mycket svikt på stålregeln. Det går att räkna ut svikt per kg last per meter
  Om du överdimensioner regeln med 25% så är du på safe.
  Du kan absolut mura igen fönstret om den nu inte har någon form av funktion till ventilationen men det kan man åtgärda med en ventil istället.
   
 7. P
  Paco64 ·
  Hej!
  Det är troligen inga som helst problem att göra det även med källarfönstret kvar.
  Det du behöver göra är att ta hjälp av någon som dimensionerar takbalken och ”pelaren” i ytterväggen och den som kommer inne i huset. Precis som du själv insett är det inte nån bra lösning att ställa pelaren över fönstret men det kan du, om du inte vill mura igen fönstret, lösa genom att lägga in en balk antingen över fönstret men ännu enklare är det troligen att göra det i ytterväggen direkt under takbalken. Då gör du bara så att du ställer en pelare som kommer ner på var sin sida om källarfönstret som då bär ”avväxlingen” som takbalken ligger på, är det inget superstort fönster kommer du troligen att kunna lösa både avväxlingen över fönstret och pelarna på sidorna med vanligt virke.
   
 8. ppoonnttuuss
  ppoonnttuuss ·
  Den bärande väggen är väl på bottenvåning? Otydligt varför källarfönstret har med saken att göra. Men ett tips är väl annars att avlasta väggen med en balk på vinden som takstolarna hänger i ist för en hjärtvägg.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Lägga golv på kallvind

  Hej! Vi behöver mer förvaringsmöjligheter i vårt hus och tänker därför att vi kanske ska använda oss av vinden. Huset är ett tvåvåningshus byggt 2020. Behöver vi bygglov? Är det riskfritt att...
 2. Placering av pelare vid avväxling

  Hej, Jag och min sambo har nyligen köpt en 1-plans villa med källare, byggd 63. Köket i huset är rätt litet, varpå vi önskar/vill slå ner väggen mellan kök/vardagsrum. Ett litet problem jag dock...
 3. Frostsprängning av våt sula

  Hej! Vi står här i Skåne i slutet av november med ett bygge av ett komplementhus. Vi har en plaskblöt sula som göts för ca en månad sedan. Finns det risk att sulan kommer att spricka om det blir...

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.