Byggahus.se

Övervåning på friggebod

Besvarad 4 maj 2021 av Charlotte Andersson

 1. Hej! Vi har en friggebod som vi gärna skulle vilja bygga en till våning på. Som ett litet loft. Skulle det vara genomförbart?
   
 2. Svar

 3. Redigerat av moderator
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

 4. Kommentarer

 5. daddydj
  daddydj ·
  Att bygga övervåning på sin friggebod skulle jag säga är omöjligt. Vill man ha två våningar får man söka bygglov och då är det ingen friggebod längre.
   
 6. useless
  useless ·
  Rent teoretiskt kan ju nuvarande friggebod vara helt eller delvis nergrävd i marken och då kan man troligen bygga en våning till. Men om den står uppepå marken så blir det väldigt svårt att få till något mer än ett loft för småtomtarna.
   
 7. daddydj
  daddydj ·
  Enklast är att glömma en övervåning. Tycker att byggnadsingenjören låter onödigt uppmuntrande i sitt svar. Bättre att lägga tid och pengar på en realistisk lösning.
   
 8. K
  Kjell K. ·
  Källare visar sig faktiskt också vara helt tillåtet, så useless idé fungerar. Så här står det på Boverkets hemsida (samma länk som ovan):

  "Får friggebod ha källare, vind eller loft med mera?
  Det finns inget hinder mot att bygga friggeboden med källare så länge det är lämpligt, främst ur geoteknisk synpunkt (jfr prop. 2013/14:127 sid. 23).

  Det borde inte heller finnas något hinder mot att bygga vind eller loft, så länge alla utformningskrav och tekniska egenskapskrav uppfylls. En friggebod får utformas med exempelvis takkupor och takterrass så länge alla förutsättningarna för lovbefrielse uppfylls."
   
 9. daddydj
  daddydj ·
  Källare är ok men då frågeställaren har en befintlig friggebod de vill bygga på tycker jag ändå rådet borde vara bättre. Att bygga en källare i efterhand känns besvärligt...

  "Hej! Vi har en friggebod som vi gärna skulle vilja bygga en till våning på."
   
 10. K
  Kjell K. ·
  Sant, det kan vara överkurs. Backar genast. Bara för något är lagligt är det inte alltid tillrådligt. :)
   
 11. useless
  useless ·
  Det står ju bara "bygga till en våning" i frågan. Det framgår inte om frågeställaren vill bygga ovanför eller nedanför befintlig våning. :geek:
   
 12. pacman42
  Sedan går det ju också att göra en attefallare av friggeboden.
   
 13. daddydj
  daddydj ·
  Pacman42: Att göra en Attefallare av Friggeboden är ett mycket bra förslag. Du borde ta över som expert! :)

  Fullt realistiskt och ger både större markyta och högre takhöjd så där kan man nog få in ett loft/vind.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Övervåning på friggebod

  Hej! Vi har en friggebod som vi gärna skulle vilja bygga en till våning på. Som ett litet loft. Skulle det vara genomförbart?
 2. Ångspärr mellan bottenvåning och övervåning

  Vi har en 1 1/2 plans villa med oinredd vind som vi tänkt inreda. Frågan är hur man ska göra med plast skiktet mellan våningarna? Huset är från 1974 och då var huset byggt med platt tak. 1990...
 3. Trolig medelnivå?

  Hej! Om man ska bygga ett hus uppför ett berg, med tre relativt jämnhöga platåer, som ligger beläget ovanför en sluttande gräsmatta varöver huset också ska sväva en liten bit ut på pelare...hur...

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.