Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Lukt mellan lägenheter

Besvarad 28 dec 2022 av Charlotte Andersson

 1. Hej Charlotte!
  Jag bor i ett flerfamiljshus från 1930-talet. Från grannlägenheten läker röklukt in - vid golvnivå. Det är m.a.o. otätt mellan lägenheterna. Grannen är storrökare och hennes morgontidiga vanor med rökning i köket gör att att det drar in röklukt i vårt sovrum. Man ser bakom lister att det är stora glipor in i väggen i golvnivå och i grannens kök är det stora glipor också. Vi hade tänkt att täta från bägge sidor men vill inte ha något ohälsosamt tätningsmedel. Skall vi använda fogskum etc. Läser man varningstexterna på dessa så ger de intrycket att vara livsfarliga "bara man tittar på burken".
  Är fogskum lufttätt? Skall man använda kompletterande produkter eller kanske andra?
   
 2. Svar

 3. Lägenheter i flerfamiljshus ska vara åtskilda med brandklass EI60, dvs det måste (lite enkelt beskrivet) ta minst 60 min för en brand i en lägenhet att sprida sig till en annan lägenhet. Detta gäller både flammor, värme och rökgaser. Det är fastighetsägarens ansvar att se till att brandkraven på en byggnad efterlevs.
  Tätningar i brandavskiljande väggar får bara göras med material som klarar brandkraven. Det rör sig altså om specialanpassade material och inte om standardfogskum eller liknande. Denna typ av arbeten brukar ofta utföras av specialiserade företag.
  Kontakta fastighetsägaren och se till att de ordnar med detta. Om de vägrar så kan man anmäla det till räddningstjänsten som i så fall kan tvinga fastighetsägaren att uppdatera brandskyddet.
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

 4. Kommentarer

 5. U
  ujh ·
  Fogskum brinner väl rätt bra? Om jag inte missminner mig var det anledningen till att branden tog fart i Mackintosh byggnaden i Skottland?
   
 6. M
  Munkfors ·
  Svårt att tro att ett hus från 1930-talet uppfyller sådana krav. Kan man inte bara fylla springor med Biltemas multibond eller liknande om det handlar om några millimeter?
   
 7. K
  Kent GH ·
  Svaret är inte utifrån ställd fråga ! 1930 gällde inte EI60 krav. Nya krav gäller inte retroaktivt, så fastighetsägaren ansvarar INTE för att dagens krav efterlevs.
  Problemet är inte otäta väggar utan bristfällig tilluft i frågeställarens bostad. Grannen trycker INTE in rökluft, frågeställaren suger in luft från grannen i stället för uteluft.
  Utelufttillförsel via fönsterventiler måste säkerställas motsvarande frånluft i kök och badrum.
  Täta sprickor i väggarna är aldrig fel, men att se till att uteluftventilerna är öppna löser problemet.
   
 8. hsd
  hsd ·
  Det finns brandtätning, bara att trycka in i springan , expanderar vid brand
   

De senast besvarade frågorna

 1. Brandsäkra timmerhus samt pärlspontspanel.

  Hejsan jag har ett timmerhus där man innan jag köpte rev ut precis all innerväggs material. Jag ämnar isolera invändigt med 120 mm träfiberisolering, följt av ångbroms och glespanel. sedan kommer...
 2. Lukt mellan lägenheter

  Hej Charlotte! Jag bor i ett flerfamiljshus från 1930-talet. Från grannlägenheten läker röklukt in - vid golvnivå. Det är m.a.o. otätt mellan lägenheterna. Grannen är storrökare och hennes...
 3. Frågor om badrumsvägg

  Hej. Bor i ett hus ifrån 1979 med badrum som är uppbyggt med 45x45 träregel med 600mm cc. Det är idag med plastmatta men jag vill byta till kakel och klinker. Så min fråga är om man kan ha 45x45...

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.