Byggahus.se

Konstruktionsritning vers byggföretag.

Besvarad 11 feb 2021 av Charlotte Andersson

 1. Hej, vi ska bygga en komplementsbyggnad på vår fritdshustomt och har precis fått ok av kommunen att gå vidare med konstruktionsritningen. Då undrar jag; är det en fördel om byggaren utför konstruktionsritningarna, vilket de säger att de kan göra, eller ska det vara en oberoende konstruktör som gör den? Har hört att om det är två olika så kan det bli ett ifrågasättande från byggarens sida huruvida de anser att konstruktören gjort rätt val ang dimensioner osv. Tänker då omvänt, att om byggaren själv gör konstruktionsritningarna, hur har man då koll?
  Vad rekommenderar ni? Vi har också en kontrollansvarig oberoende person.

  Hälsningar // Berit
   
 2. Svar

 3. Jag ser inga problem i att byggaren anlitar den konstruktör de är vana att samarbeta med. Det brukar innebära att bygget flyter på bättre.
  Om man introducerar en för entreprenören okänd konstruktör så kan det uppstå en massa frågor och oklarheter och skapa onödig irritation.

  Dessutom minskar ju möjligheterna för entreprenören att skylla på andra om något går fel. Ni bör då se till att konstruktören inkluderas i entreprenörens åtagande.

  Det främsta skälet till att som kund själv utse en konstruktör är när man vill få jämförbara anbud från flera entreprenörer. Om ni reda hittat en som ni vill samarbeta med så är ju inte det aktuellt.
  Det kan också vara att man vill ha ett visst otraditionellt byggsätt där ett fåtal konstruktörer har den specialkompetensen.

  Se gärna till att er KA tittar på konstruktionsritningarna innan bygget startar för att säkerställa att de upprättats av någon som är seriös och kunnig.
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

 4. Kommentarer

 5. es.suhaggyB
  es.suhaggyB ·
  Jag håller med men man bör förvissa sig om vad som ingår. Ofta nöjer sig kommunen med en typsektion och kanske ett plan sen är det grönt att köra igång.
  Som beställare kan det ju dock vara av intresse att få detalj på vissa saker som konstruktören löst så att inte byggfirman står och pular och hittar på egna lösningar vilket inte är allt för ovanligt.
  Kör på byggarns konstruktör men kom överens om vilka k ritningar som ska produceras.
  Sen håller jag inte riktigt med om att det är KA:s uppgift att bedöma k handlingarna, ka ska förvisso se till att k handling levereras till tekniskt samråd i den omfattning som byggnadsnämnden begär men det är ju inte KA:s uppgift att bedöma kvalitén eller riktigheten i dessa handlingar.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Vatten- eller el-golvvärme i litet badrum?

  Hej, Jag ska snart renovera mitt badrum i min bostadsrättslägenhet, som är en vindslägenhet i en byggnad från 1920 men som konverterades på 70 talet. Just nu är det matta som ytskikt i hela...
 2. Konstruktionsritning vers byggföretag.

  Hej, vi ska bygga en komplementsbyggnad på vår fritdshustomt och har precis fått ok av kommunen att gå vidare med konstruktionsritningen. Då undrar jag; är det en fördel om byggaren utför...
 3. Risk för fukt/kondens?

  Hej! Renoverade för en tid sedan en del av huset och när jag blåst det mesta invändigt hamnade jag med en yttervägg som såg ur såhär: Puts,tegel,luftspalt,tegel,puts När jag konsulterade en...

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.