Byggahus.se

Hur bygga golv i kallförråd?

Besvarad 31 okt 2023 av Charlotte Andersson
Hej!
Jag vill bygga ett enkelt golv i mitt oisolerade utomhusförråd (ca 20 kvm) som i dag har grusgolv. Jag vill inte gjuta ett golv, utan undrar hur jag ska regla, fuktskydda och ventilera golvet, samt vilka material jag bör välja.Jag har ett antal trädgårdsplattor i betong, som jag kanske kan använda som underlag???
Vänligen, Thomas Tovedal
 

Svar

Det enklaste (och billigaste) du kan göra är att jämna av grusen och sedan lägga betongplattor. Detta golv tål stor belastning eftersom vikten fördelar sig på hela plattytan.

Vill du istället ha ett trägolv så bör du välja tryckimpregnerade reglar längst ner mot marken om du vill att det ska hålla länge. Därefter kan du lägga ett obehandlat trägolv ovanpå eftersom det kommer att hålla sig torrt. Hur tätt mellan reglarna och hur grova reglar och brädor bör vara handlar om hur mycket du tänker belasta golvet med så det är svårt att ange specifika dimensioner.

Fuktskyddar gör du genom att se till att det inte kommer in fukt i förrådet. Se till att regnvatten leds bort med stuprör och lutning på marken från byggnaden.
Har man mycket fuktiga markförhållanden kan man lägga en plastfolie på grusbädden innan man lägger golvet ovanpå, men det är i de flesta fall onödigt.
 

Kommentarer

AG A ·
Är det under tak, och dränerat så att gruset alltid är torrt. Så behövs inget tryckinpregnerat heller. Lägg bara trädgårdsplattor, med 2-3meters mellanrum. Beroende på regeltjocklek. Plattorna ska givetvis ligga lika högt. Lägg sedan en bit syllpapp mellan plattan och regeln.
 
Ställmästarn ·
Trädgårdsplattor är tunga och det är tidskrävande att få dem jämnt och stadigt lagda.
Jag använder tryckimpregnerat trall direkt på utkrattat grus i mitt förråd. Det jag har är gammalt utbytt trallvirke från en veranda i dimension 21x95 och det ligger löst på gruset.
Fick ett lass senare helt gratis av en bekant som bytt verandagolv. Det lade jag på liknande sätt i ett annat förråd, där jag har min snickarverkstad sommartid och plats för trädgårdsmöbler mm. övrig tid.
 
relier ·
Varför inte ett flytande golv, cellplast och golvspånskiva. Ger bra isolering och lätt att lägga. Köp lösa cellplastskivor och lägg ut och sen på med spånskiva. Underlaget kan vara betongplattorna du hade.
 
Papelota ·
Tack allihop för svar och tips! Uppskattas mycket! Blir nog till slut reglar på enstaka betongplattor, med golvspånskivor eller OSB ovanpå. Tror jag. Just nu... 🙂
/Thomas
 

De senast besvarade frågorna

Krav interimistiskt slutbesked

13 nov 2023
Hej, För att få Interimistiskt slutbesked, vilka delar av bygget måste vara klara? Tacksam för ett detaljerat svar.

Hur bygga golv i kallförråd?

4 nov 2023
Hej! Jag vill bygga ett enkelt golv i mitt oisolerade utomhusförråd (ca 20 kvm) som i dag har grusgolv. Jag vill inte gjuta ett golv, utan undrar hur jag ska regla, fuktskydda och ventilera...

Tapet på yttervägg

17 okt 2023
Hej Vi håller på att renovera vårt kök Vi har yttervägg i tegel med luftspalt Insidan är putsade väggar med tapet Jag har tänkt sätta en gipsvägg mot ytterväggen, träreglar o sen gips Min fråga...
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.