Byggahus.se

Hjälp med text som stödjer att man inte fäster ram till stor altan 82 kvadrat direkt på husfasad.

Besvarad 18 maj 2020 av Charlotte Andersson

 1. Hej!
  Behöver hjälp att hitta i lagtext och hänvisa till i ärende, problem med att hantverkare byggt och fäst ram mot mina byggnader och fasader, som skulle hålla uppe hela delen, inget undertill som stöd alls, men också att jag va tydlig med att det INTE fick fästas mot någon av mina byggnader, ramen ska ska inte fästas någonstans mot mina byggnader va tydligt.
  Det enda han gör är tyvärr att fästa ramverket som är bärande mot mina fasader, och ser på ett ställe har han också byggt klossar undertill min fasad och fäst som uppdagades först när det rivs ner. Använt 95 x 45 och 120 x 45, i ramen, som också va fel, klossar undertill som staplas och stöd att hålla uppe, och mycket mer tokigheter. Stoppat och tog in besiktningsman.
  Besiktningsman, dömer ut hela bygget, hänvisar till AMA.
  Behöver hitta lagtext som stödjer och vet att jag läst men hittar var det står och kan hänvisa till att man inte får bygga och fästa ram mot fasad som ska hålla uppe en altan.
  Tacksam hjälp med vad det står och i vilken del och byggregler som stöd, i pågående långdragen tvist med snickare som anser att allt han byggt va rätt.
  Tack på förhand.
  S.O.
   
 2. Svar

 3. Den del av myndigheternas krav på bärande konstruktioner som ska gälla heter EKS. (Europeisk konstruktionsstandard)
  Där finns inget direkt om specifikt ditt fall, men man nämner i de övergripande bestämmelserna (Avdelning A) i §6 att Bärförmågan ska vara tillräcklig för att kunna bära upp lasterna under byggnadsverkets användningstid.
  En fasad är ingen bärande konstruktion att fästa in denna typen av konstruktion i. Man kan gå in i ytterväggen och fästa det i den bärande stommen om man först kunnat konstatera att den stommen klarar ytterligare belastningar. Man ska då också kunna visa på att man gjort erforderliga beräkningar och kontroller av hållfastheten enligt §28 Dokumentation.

  Sedan har vi ju konsumenttjänstlagen som reglerar att du har rätt att få det du förväntat dig. Eftersom du uttryckligen uttalat en önskan att inte fästa in i befintlig byggnad så har du rätt att få detta. Om entreprenören ansetts att den lösningen varit för dålig så skall de komma med en avrådan att göra så som du önskat. (konsumenttjänstlagen §6 och §7)
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

De senast besvarade frågorna

 1. Tillbyggnad attefall

  Hej, Vi har en villa i 2 plan och ska bygga till 15 kvm (attefall). Hur nära det befintliga fönstret kan vi komma med nocken? Mvh
 2. Uppfyller balkongräcke kraven?

  I vår bostadsrätts förening är är räcken vid takterrasser utförda av metallram samt glasskiva Metall ramen har överkant på 1100 mm däremot går inte glasskivan ända upp det skapas ett mellanrum på...
 3. Järnvitriol eller tjärvitriol till fasad?

  Hej Charlotte! Vet inte om kan fråga om fasadbehandling hos dig, men testar! Vi är i slutfasen av vårt husbygge på Gotland. Fasaden består dels av puts och dels av träpanel. Vi hade från början...

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.