Byggahus.se

Häll i köket och ventilation

Besvarad 3 dec 2020 av Charlotte Andersson

 1. Hej !

  Jag bygger nytt hus. Vill montera en häll med inbyggt utsug i hällen. Funderar på att skicka ut luften med frånluft. Rakt ut genom väggen då hällen hamnar mot yttervägg.

  Vad gäller här med tanke på brand,sotning och liknande regler ?

  Måste ytterväggen ha en speciell beklädnad eller räcker det med en kåpa på väggen utomhus ?

  mvh Fredrik H
   
 2. Svar

 3. Att skicka ut luft från köksfläkten i fasad kan innebära flera svårigheter:

  * Viktigast är att frånluften inte sitter så att det finns risk att denna kommer in igen via tilluftsdon eller fönster som ska kunna öppnas för vädring. Tilluften ska ju vara frisk luft, inte blandat med stekos. Detta är den främsta orsaken till att man leder upp frånluftskanalen upp över yttertak.
  * Frånluften är fuktig och innehåller småpartiklar som dels smutsar ner fasaden och kan befrämja påväxt av mögel och rötsvamp på fasad och takfot.
  * Genomföringen i väggen ska också klara brandkravet EI15, precis som man måste gör när man går igenom en takkonstruktion.

  Om ovanstående beaktats så går det rent teoretiskt att leda ut luften i fasad, men det är inget jag har stött på i någon nyproducerad villa ännu.
   
  Redigerat 11 dec 2020 11:01
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

 4. Kommentarer

 5. J
  JockeUn ·
  Jag har dragit ut luften från spisfläckten genom väggen. Takfoten är inget problem för min del då utloppet är på plan 1 och huset är 2 våningar, det är dessutom på kortsidan av huset så minst 5 meter till taket. När jag undersökte vad som krävs så ska det vara det vara brandsäkra, detta kan göras på olika sätt. Ett sätt är att sätta plåt på ytterväggen runt utblåset (finns minimi mått åt alla håll runt utblåset men mins dem inte) eller den lösning jag har, någon form av brandspjäll som ska stänga kanalen om det blir en fläcktbrand och förhindra att flammor slår ut på fasaden. Finns fler lösningar, kolla runt på forumet, många frågor och svar där om detta.
   
 6. N
  Nikihellion ·
  Så har vi i vårt hus, byggt 2010 (ägt av oss i 2 år) och vi har inte haft några problem hittills. 1,5 plan.
  Närmsta tilluft är ca 3-4 m bort, men vi har inte märkt att os har kommit in i det rummet.
   
 7. HenningÖland
  HenningÖland ·
  Hej !

  Tack båda för svar.

  Jag har dock inte hittat några trådar om detta ämne som JockeUn nämner.
  Har inte riktigt fått kläm på sökandet i forum på denna sida.
  Mvh Fredrik
   
 8. D
  dennis_f ·
  En liten undran bara. Hur kan en expert på byggnadsfrågor inte ha stött på fläktutblås genom fasad på en villa? Så ovanligt är det verkligen inte. Jag har haft det på två av mina 3 fastigheter och har ett flertal kompisar som också har det. Kör jag genom närmaste kvarteret är det säkert 10-20% med utblås genom fasad.

  Det blir ju ytterst besvärligt att ordna utblås genom tak om huset har mer än ett plan och man t.ex. flyttar spisen vid köksrenovering. Dessutom känns utblås genom fasad som en betydligt bättre lösning då man helt undviker risken för läckage vid genomföring i tak.
   
 9. OlssoniVallby
  OlssoniVallby ·
  Tycker definitivt att Fredrik skall satsa på en häll med inbyggd fläkt. Vi har det i vårt nyrenoverade kök (Häll från Neff). Det är det bästa med hela köket. Nu har vi våran i en köksö, så att den som står vid hällen ser gästerna vi bordet. Utan att ha en takmonterad kåpa i vägen.
  Eftersom du bygger nytt kan du göra på ett annat sätt? Jag har dragit ner ett 160 mm rostfritt rör (skorststensslang) i marken. Isolerat det enligt kostens alla regler med brandisolering, barnskiva, kapillärbrytande under och runt och ändå ha tillräckligt med värmeisolering över det. Det fortsätter i marken, ut ut grunden ca 50-60 cm. Detta utrymme är en murad ”låda” i mark med ett aluminuimlock. Ut locket kommer utblåsröret upp (med kallrasspjäll så det inte blåser in) och en huv på toppen. Funkar klockrent.
   
 10. J
  JockeUn ·
 11. HenningÖland
  HenningÖland ·
  OlssoniVallby !

  Har du en bild på det här ?

  tack alla för svar igen.

  Ni som har bilder. Lägg gärna upp.
   
 12. K
  Kimajo ·
  Drog ut genom vägg i nytt fritidshus med träfasad och det blev toppen! Brandspjäll och brandisolerad kanal med utlopp på 3m. Ingen plåt utvändigt. Det luktar ju mer ju lägre det sitter så det är ju något att fundera på. Bekräfta bara med sotaren att din lösning är godkänd före du börjar så blir det säkert bra!
   
 13. K
  Kimajo ·
 14. HenningÖland
  HenningÖland ·
  Ok. Såg inte riktigt först men ser nu att det är väggpanelen innan skåpen monterades ? Fint. Vilken häll valde ni ?

  Jag lutar åt Bora Pure. Deras system med rör är ovala. Men de verkar sälja komplett hela vägen ut.

  Sen finns:
  Fjäråskupan Horisont
  Fjäråskupan Vy
  Siemens (bäst i test Råd o Rön nov 2020)
  Neff
  Aeg
  Ikea
  Mfl såklart
   
 15. OlssoniVallby
  OlssoniVallby ·
  Som ytterligare kommentar till bilderna. Röret skall brandisoleras, det är kravet. Men brandisoleringen tål inte fukt. Därav skyddet med trossbottenskiva (brandskiva). Därefter en brandklassad markisolering (den gula). Därefter har jag lagt isodrän 100 mm i botten för att öka kapilärbrytningen, och sen 200 mm cellplast. Cellplast är brandfarligt, därav markisoleringen mellan röret/skivan och cellplasten. På det ligger golvvärmenen, kall- och varmvatten till köksön samt all el. Det ligger i 100 mm betong, halvflyt.
   
 16. OlssoniVallby
  OlssoniVallby ·
  Självklart ligger dessutom röret med fall utåt, så att jag vid brand kan spruta vatten i röret och få ut allt utanför huset.
   
 17. HenningÖland
  HenningÖland ·
  Det där var ju rejält gjort. Vill man och kan själv så är det ju kanon.

  Mitt rör kommer att gå genom väggen bara. Så det blir typ egentligen bara 50 cm Max. Där skall det ju heller inte vara fukt. Men från utsidan kan det komma in såklart.

  Har du något kallrasspjäll på utsidan ? Vilken häll blir det ?
   
 18. OlssoniVallby
  OlssoniVallby ·
  Vi har en NEFF häll. Vi har varit inflyttade efter renoveringen i två år. Mycket nöjda.
  Ja, jag har ett kallrasspjäll strax utanför vägg för att undvika drag. Helst skall det ju vara i linje med vägg så man inte får kondens. Spjället sitter med sina spjäll vertikalt, så att inte fläkten behöver motverka tyngden av spjället, eller att det lägger sig snö på det.
  Vår fläkt har 9 fläkthastigheter + ”Power”. Kör man på 1:an orkar luften inte öppna, men det sipprar genom ändå.
   
 19. HenningÖland
  HenningÖland ·
  OlssoniVallby !

  Bra tanke där med att fläkten skall orka blåsa upp kallrasspjället genom att sätta vertikalt.

  Strax utanför vägg ?
  Inte helt plant med fasaden ?

  Har du upplevt problem med att använda fläkten om det blåser mkt utifrån på utblåset ? Som vid väldigt blåsiga dagar.
   
 20. OlssoniVallby
  OlssoniVallby ·
  Jag tänkte att jag vill komma åt att byta den om den rostar. Så därför precis utanför.
  Jag kör 160 mm hela vägen ut och kommer ju ut 20-30 com under marknivå, in en murad låda. 50cm från vägg har jag ett T-rör med en gren uppåt och en neråt. T-rör bygger mindre än vinklar. Den nedåt har ett lock med några små hål i, så att kondensvatten och ev snö/regn kan rinna ut. Botten av lådan är dränerad med Sten. Uppåt går huvudutblåset med cm en 1 m rör och en huv.
  Så nej, jag har inte märkt motstånd med min konstruktion. Utan vinkel hade det kanske blivit problem. Men fläkten är rätt stark...
   
 21. HenningÖland
  HenningÖland ·
  Tack !
   
 22. Huddingebo
  Huddingebo ·
  Två saker tänker jag på.

  1)
  Fasaden KOMMER att bli skitig runt utsläppet. Räkna med att få tvätta fasaden extra ofta närmast.
  Alla jag vet om som har fasadutlopp från spis har fått det så. Även en granne med utlopp på taket där huven/röret är i kortaste laget. Pannorna är smutsiga 1m² runt ikring.

  2)

  Om du har en granne på den sidan av huset,. kolla så att inga tilluftsdon finns mot ditt utsug från köksfläkt.

  Det normala är trots allt att ta in friskluft lågt och släppa ut frånluften och rökgaser etc i höjd med nock eller mer.
  Rätt så praktiskt att ha det så för allas trevnad...
   
 23. Villabergskuben
  Villabergskuben ·
  Vi har en ifrån Witt och är mycket nöjda. Vi rek verkligen en med separat motor monterad om möjligt i utrymme under eller vid sidan av köket. Brandspjäll så har du inget krav på ej brännbart material på fasaden kring utblåset.
   
 24. HenningÖland
  HenningÖland ·
  Huddingebo!

  1: Det har jag inte tänkt på. Inte Mkt att göra där då när det blir utlopp på väggen.

  2: Skall inte friskluft in högt ? Varm luft stiger i huset och värmer den inkommande luften ? I alla fall så bör ett tilluftsdon på samma vägg som hällens utlopp inte sitta nära varandra. Helst kanske inte alls på den väggen ? Eller med tillräckligt avstånd.
   
 25. HenningÖland
  HenningÖland ·
  Villabergskuben !

  Med motor. Menar ni då fläktens motor ? En häll med inbyggnadsfläkt får väl alltid motorn under hällen ? Förutom Fjäråskupans modell Vy/Horisont där motorn hamnar på golvet. Så även om man väljer varianten med plasmafilter och kolfilter. Boras modell PURE, exempelvis, har ju motorn precis under hällen och sedan går kanalen vidare, eller inte, om man väljer kolfilter.
   
 26. HenningÖland
  HenningÖland ·
  Villabergskuben !

  Brandspjäll är ju bra. Har ni någon länk till någon leverantör på dem ?
   
 27. Villabergskuben
  Villabergskuben ·
  Hej igen!

  Witt har modeller med motorn helt separat. Då blir det tyst i själva köket... Försökte gå in på deras hemsida, men den verkade inte fungera. Bifogar iaf en bild på vår externa motor placerad i separat utrymme. (Ej brandisolerad då det är 15cm betongväggar eller Leca runt om i hela det lilla utrymmet inkl taket)

  Ang brandspjäll - exempelvis detta:

  https://ventilation.se/brandspjall-sc60-125.htm
   
  Redigerat 10 jan 23:59
 28. HenningÖland
  HenningÖland ·
  Tack för fina tips Villabergskuben !!

  Fredrik
   

De senast besvarade frågorna

 1. vatten eller el-golvvärme i litet badrum

  Hej, Jag ska snart renovera mitt badrum i min bostadsrättslägenhet, som är en vindslägenhet i en byggnad från 1920 men som konverterades på 70 talet. Just nu är det matta som ytskikt i hela...
 2. Konstruktionsritning vers byggföretag.

  Hej, vi ska bygga en komplementsbyggnad på vår fritdshustomt och har precis fått ok av kommunen att gå vidare med konstruktionsritningen. Då undrar jag; är det en fördel om byggaren utför...
 3. Risk för fukt/kondens?

  Hej! Renoverade för en tid sedan en del av huset och när jag blåst det mesta invändigt hamnade jag med en yttervägg som såg ur såhär: Puts,tegel,luftspalt,tegel,puts När jag konsulterade en...

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.