Byggahus.se

Grundläggningsdjup

Besvarad 22 mar 2019 av Charlotte Andersson

 1. Jag undrar vad man menar med grundläggningsdjup egentligen? Jag trodde att det var avståndet mellan underkanten på kantelementet och underkanten på dränerande materialet, men att döma av ditt tidigare svar på frågan "Vilket grundläggningsdjup?" så verkar det vara från underkant dränerande material till ovankant markyta?

  Mycket tacksam för svar/
  Åsa
   
 2. Svar

 3. Som jag har lärt mig är grundläggningsdjupet avståndet från ovankant tjälfarligt material (naturliga schaktbotten innan man fyller på) till ovankant färdig, återfylld mark intill grunden.
  Det innebär att det dränerade skiktet under isoleringen räknas in i grundläggningsdjupet.

  Tyvärr tog regeringen beslut att lägga ner riksordlistan för tekniska termer ifjol, tnc, så jag hittar idag ingen myndighetsbeskrivning på nätet som jag kan hänvisa till.
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

 4. Kommentarer

 5. B
  bearmaniac ·
  TNC var organisationen som arbetade med terminologi. Det arbete som TNC utfört finns till del kvar i Rikstermbanken.

  definition:
  avstånd från markens nivå till grundplattans underyta eller till motsvarande nivå (grundläggningsnivå)

  anmärkning:
  Vid grundläggning med hänsyn till tjäle brukar man i grundläggningsdjupet räkna in kapillärbrytande och dränerande skikt.

  När grundläggning sker på annat sätt än med grundplatta, t.ex. med plintar eller pålar, räknas grundläggningsdjupet till den nivå till vilken schaktning för byggnaden i huvudsak utförs.

  (http://rikstermbanken.se/visaTermpost.html?id=160787)
   

De senast besvarade frågorna

 1. Tillbyggnad mot tegelfasad

  Hej! Detta borde vara en relativt vanlig fråga men jag kan inte hitta några bra svar vare sig i forum eller via de två byggingenjörer jag pratat med. Vi har idag ett tegelhus, byggt 2007....
 2. Attefallshus på jordbruksfastighet

  Är det möjligt att bygga ett Attefallshus på sin jord / skogbruksfastighet? I Nynäshamns Kommun där jag har min fastighet verkar man göra allt för att motarbeta nybyggnation på landsbygden. På så...
 3. Lutande balkong

  Hej, Vi har köpt en ny producerad lägenhet i ett flervånings hus. Man köper sådana lägenheter innan de byggs. Vi flyttade in 2018-07-02. Redan får början upplevde vi att balkongen lutar ordentligt...

Visa alla frågor