Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Golv rest på sig ovanpå hjärtvägg

Besvarad 9 jun 2022 av Charlotte Andersson

 1. Hej! I ett AB Elementhus från 1965 har golvet på entréplan rakt ovanpå en hjärtvägg rest på sig jämfört med övriga golvet. Resningen uppskattar vi till c:a 0,5 cm, och följer underliggande hjärtvägg.
  Under entréplan är det en källarvåning.

  I övrigt ser man inga sättningsskador i form av sprickor eller annat.

  Grunden är i betong, och kontruktionen i övrigt i trä, med tegelfasad.

  Vad kan detta bero på, och vad är en lämplig åtgärd? Ska man hyvla ner liggande reglar i höjd med hjärtväggen (för att plana ut golvet)? Vi är inte så sugna på att flytspackla ut övriga golvet, då det kommer ge en höjdskillnad mot övriga rum. Vi har ännu inte lyft på golvspån ännu för att se hur det ser ut undertill.

  En antydan till liknande ”fel” märks även i ett annat rum på samma våningsplan.

  Kan man vid behov och på något sätt konsultera en byggnadsingenjör på plats, och har ni tips på vart man vänder sig?

  Tack på förhand!
   
  Redigerat 8 jun 11:27
 2. Svar

 3. Den troligaste orsaken till det som har hänt är att bjälklagets balkar har böjts ner över tid, s.k.långtidsdeformation. Det är alltså inte golvet vid hjärtväggen som höjts, utan det andra som sjunkit ner.
  Detta är inget ovanligt eller konstigt och eftersom det handlar om ett massproducerat hus så har man förmodligen valt de slankaste konstruktionerna som tilläts av ekonomiska skäl.
  Ni ska inte hyvla ner något på balkarna, däremot kan ni bygga på balkarna på mitten där de sackat ner.
  Vill ni ha mer handfasta råd om dimensioner, tillvägagångssätt etc så är det bra att ta ut en ingenjör som får titta på det hela.

  Långtidsdeformationen kommer att fortgå under hela byggnadens tid så om 60 år kommer det att ha sjunkit ytterligare 5mm.
   
  Redigerat 10 jun 08:28
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

 4. Kommentarer

 5. Mangeldh
  Mangeldh ·
  I ett gammalt Elementhus så hade man inte några bjälkar alls i bjälklaget. Jag har själv ett elementhus från 61 och där är alla golven (likaså väggarna) av block med ”2x råspont på toppen, två masonitremsor stående med kutterspån emellan, och 2x råspont i botten”. Vet ej när(om) elementhus började med ”vanligt” bjälklag. Jag har samma problem i hela mitt hus där golven sjunkit. Syns och känns extra mycket där golvet vilar på källarväggarna där golvet av förklarliga själ inte kunnat sjunka. Har fått lov att flytspackla till de värsta groparna innan golvläggning.
   
 6. M
  Magnus Ha ·
  Tack! Hur vet man om golvet nu är ”stumt” och ej kommer röra sig mer (sjunka)? En vill ju inte lägga om golvet om 5 år igen…
   
 7. M
  MagHam ·
  Som vår expert Charlotte skriver så är detta inte alls ett ovanligt fenomen. Jag skulle säga att det är mer regel än undantag att nivåer mot hjärtväggsupplag eller andra bärande/stumma delar skiljer sig. Ibland flera centimetrar.
  Plana ut golvet (om det verkligen behövs när det är så lite som 0,5 cm) Lägg nytt ytskikt. Klart.
   
 8. Mats-S
  Mats-S ·
  Huset är 60 år gammalt, och nivåskillnaden som diskuteras är 5mm .... FEM MILIMETER !!!!!
  Men kom igen, fullt normalt, inget att bry sig om, inget att oroa sig över.

  Låt det vara, skapa inte nya problem med åtgärder som är totalt onödiga.
  "Don't fix what aint broken!"
   
 9. M
  Magnus Ha ·
  Så är det säkert, men frågan är hur man löser det bäst? Vi vill lägga laminatgolv och då funkar det inte med den knölen dessvärre.

  Ska man flytspackla upp övriga ytan eller göra någon annan åtgärd, iomed att det troligen inte är konventionella träreglar under idag!?
   
 10. P
  ProLeif ·
  "Mangeldh" beskrev bra hur gamla Elementhus var uppbyggda dock så var det inte 2 lager råspont utan 3 lager,krysslimmat, tunnare virke på över och undersidan av blocken (elementen), de problem som uppstod med tiden var nedböjning i bjälklag med lite lång spännvidd samt i vissa fall limsläpp i konstruktionen. den metod som senare användes av AB Elementhus för att motverka nedböjning i bjlklagen var en kraftig, bärande planka ( limträ 50x250) som monterades liggande ( på platten) mellan väggarna tvärs spännvidden och skruvades med lång skruv (250 mm) genom hela konstruktiionen för att få bjälklagselementen att samverka, samma metod kan användas för att styva upp bjälklag som redan fått nedböjning, montera planka och med domkrafter tvinga upp i horisontalläge och skruva. Värt att notera är att gamla AB Elementhus hus, Mockfjärdshus; skall hanteras med försiktighet och kunskap, felaktiga ingrepp i konstruktionen kan vara direkt förödande för bärigheten !
   
 11. BirgitS
  BirgitS ·
  @Magnus Ha
  Det finns tunn masonit som man kan använda där det är som värst och sen varierande antal lager lumppapp (1 mm tjock) för resten av ytan. Höjdskillnader på 1 mm klarar väl även laminatgolvet av?
   

De senast besvarade frågorna

 1. Isolera tak till friggebod

  Hej Charlotte! Jag har läst många trådar här och var men jag tycks ändå inte bli klok på hur jag ska isolera mitt tak till min friggebod. Hoppas nu på Din hjälp!! Jag har en friggebod som används...
 2. Bygga stenhus på sand

  Hej! Vi ska bygga ett fritidshus i sten med väggar av lecablock samt putsade väggar, 45 kvm. Huset ska stå på underlag av sand. Hur beräknar vi tyngden på huset för att vara säkra? Vi har inte...
 3. Golv rest på sig ovanpå hjärtvägg

  Hej! I ett AB Elementhus från 1965 har golvet på entréplan rakt ovanpå en hjärtvägg rest på sig jämfört med övriga golvet. Resningen uppskattar vi till c:a 0,5 cm, och följer underliggande...

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.