Byggahus.se
 1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

Frostsprängning av våt sula

Besvarad 29 nov 2021 av Charlotte Andersson

 1. Hej! Vi står här i Skåne i slutet av november med ett bygge av ett komplementhus. Vi har en plaskblöt sula som göts för ca en månad sedan. Finns det risk att sulan kommer att spricka om det blir minusgrader nu? Vi har hela regelverket och takstolarna klart och planen är att få på tak och utegips och sedan låta allt stå och torka ut till sommaren innan vi isolerar och sätter innegipset. Men nu är frågan om vi måste göra något akut åt sulan för att försöka suga bort fukten. Strö ut kutterspån?
  Mvh
  Ulrika o Anders Burman
   
 2. Svar

 3. Betong som har härdat klarar frysning bra.
  Känsligast är den i början när den är nygjuten.
  Betongen får inte frysa under de första 10 dagarna innan den uppnått en hållfasthet av 5 MPa.
  Eftersom betongen avger värme under sin härdningsprocess så skyddar den sig själv i viss mån mot frysning i början. I alla fall mot rimliga köldnivåer.
  Med tanke på att ni gjutit för såpass längesedan och platsen har varit Skåne, som inte varit drabbat av sträng kyla under den tiden så ska det inte vara några problem för betongen att ha uppnått sin kritiska hållfasthet.
  Gjuter man vintertid i norra delarna av landet så finns det speciella anvisningar för att hantera betong under vinterförhållanden.
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

De senast besvarade frågorna

 1. Regler för balkongräcke

  Hej, Vi har fått nya balkongräcken i fastigheten. Dessa är inte fästa i fasaden och lämnar en glipa på 11 cm mot fasaden!! Är detta OK? Var hittar jag regler - inte "bör" - för balkongräcken? Med...
 2. Var finns husets VVS-ritningar?

  Vart hittar man sina vvs ritningar till huset?
 3. Blanda cement till poolväggar

  Hej Jag vill blanda cement till poolväggar jag vill nå bra fasthållighet c30/35 eller c35/40 25 kilo standard cement Jag har stenmjöl 0-4 Jag har grus 8-16 Hur mycket ska jag blanda för att nå...

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.