Byggahus.se

Frågor om badrumsvägg

Besvarad 8 dec 2022 av Charlotte Andersson

 1. Hej. Bor i ett hus ifrån 1979 med badrum som är uppbyggt med 45x45 träregel med 600mm cc. Det är idag med plastmatta men jag vill byta till kakel och klinker. Så min fråga är om man kan ha 45x45 träregel som vägg i badrum idag? Skulle de eventuellt gå att komplettera med en 45x45 regel mellan reglarna så de blir 300cc? Sen är min tanke att kanske ha ett lager osb och ett lager våtrumsgips. Får man använda osb i badrum?
   
 2. Svar

 3. Rekommendationerna är att ha ett avstånd på reglar i vägg på c/c 400 samt på reglar i golv c/c 300 för att garantera tillräcklig styvhet och bärighet för att kunna sätta kakel och lägga klinker.

  Man kan ha OSB i vägg i badrum förutsatt att tätskiktet finns mellan kaklet och skivan så att ingen fukt kan komma in till OSB-skivan.
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

 4. Kommentarer

 5. B
  Bendish ·
  Rekommendation är ju att sätta en 15mm k-plywood istället för OSB för upphängning av diverse saker.
   
 6. J
  johnsal ·
  Föreslår att frågeställaren läser Bygg badrummet rätt - Säker vatten.
  Våtrumsinnervägg keramik : 70mm träregel alt plåtregel cc 45cm. 15mm konstruktionsplywood p30
   
 7. L
  Lukas s ·
  Varför använda just osb är för att jag redan har det hemma. Osb har jag inte tänkt använda för att ha infästning i utan mer för stabiliteten i väggen. Där jag ska ha tung infästning i är tanken att kortla. Jag vet att enligt säkert vatten är det 45x70 regel samt 15 mm k-plyfa samt kartonggips beprövat. Men i mitt fall där jag har osb och våtrumsgips redan tillgängligt utan kostnad så ställe jag frågan om det gick använda.
   
 8. J
  Jontha ·
  Om du vill ha 45or så går nog det bra, men då får du inte ha några dolda rör. Det krävs 70x för att kunna göra det. Utanpåliggande är väl helt ok. Är mest nån fånig design-idé att allt ska vara dolt. Snyggt med rör tycker jag.

  Men om du ändå ska upp med väggen och in med 45or för att skapa ett c/c30 så kan du väl lika gärna sätta 70-reglar? Det är garanterat mer stabilt. Det virke man säljer idag är som bambu. Skulle aldrig vilja köra så pass tunna väggar.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Avfallskvarn i villa?

  Kanske är fel forum att fråga men...är det en bra sak att skaffa avfallskvarn om man bor i Stockholm i villa? Jag har vanlig soptömning nu med extra kärl för matsopor. Jag har nära till att lägga...
 2. Hur få 10° lutning?

  Hej, tänkte bygga enkel skärmtak på torpet. Alla konsoler är ju 90 ° hur gör jag för en lutning på 10-15 °. Kan man lägga en kil mellan konsolen o husväggen så att det blir en lutning pga av...
 3. 10 cm hål i bärande vägg bostadsrätt

  Hej, vi skulle vilja göra ett hål i en bärande vägg för en fläktkanal på 10cm i diameter då vi vill flytta köket. Eftersom det är bärande vägg behöver man göra en bygganmälan till kommunen. Och en...

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.