Byggahus.se

Försämrad isolering vid glipa taklist?

Besvarad 9 okt 2019 av Charlotte Andersson

 1. Hejsan,

  Jag undrar om man bor i en hyresrätt och jar glipor mellan tak och taklist i alla rum i sitt boende ...detta försämrar isoleringen mellan din bostad och den som är över dig ...stämmer detta bra? Och hur går man tillvägas för att lösa detta på bästa sätt ?

  mvh
   
  Redigerat av moderator 9 okt 13:08
 2. Svar

 3. En glipa i taklisten behöver inte innebära att det finns en faktisk glipa i konstruktionen. Taklisten är mest en kosmetisk detalj i bygget.

  Väggar inom en bostad finns det inga egentliga krav på att de ska vara täta.

  Väggar/tak/golv in till trapphus och grannar skall vara täta och brandisolerade så att det ska kunna brinna 60 minuter på andra sidan utan att värme och rökgaser kan tränga in i din bostad. Det finns även krav på ljudisolering mellan lägenheter men detta kan variera beroende på när huset är byggt och de regler som gällde då.
  Brister i ovanstående är det fastighetsägaren som skall ansvara för och åtgärda.
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

 4. Kommentarer

 5. S
  Simsonsson ·
  Skulle gissa att frågeställaren har så kallad skugglist.
   
 6. Knut57
  Knut57 ·
  (y)
   

De senast besvarade frågorna

 1. Laga ett hål i en sjukhusväva vägg

  tjena, har ett hål i en vägg men s.k sjukhusväv, med vanlig vit färg ovanpå, hur lagar jag det på lättast sätt och vad kommer det kosta ungefär?
 2. Försämrad isolering vid glipa taklist?

  Hejsan, Jag undrar om man bor i en hyresrätt och jar glipor mellan tak och taklist i alla rum i sitt boende ...detta försämrar isoleringen mellan din bostad och den som är över dig ...stämmer...
 3. Hus med EW element i källaren

  Hej, jag är intresserad av att köpa ett hus med Ew element installerat i källaren. Men hittar inte så mycket information om det. Varför installerar man sådant? Finns radon i huset också. Är det...

Visa alla frågor