Dränering bostadsrätt - vaknade med flera cm vatten i lägenhet

Besvarad 19 okt 2017 av Charlotte Andersson

 1. Hej, Vi köpte en brf i en nystartad förening där det hade gjorts ombyggnation av hela byggnaden till en brf med 4 lgh. Det var 7 år sedan. Det står i våra papper att dränering har gjort, kan man få reda på vart det gjordes eller om det gjordes runt hela huset? Finns det regler för hur det måste göras?
  Saken är den:
  För 2 v grävde de utanför vår lgh då vi beställt fiber till föreningen. Vi bor i källarvåning samt 1 plan till. I måndags förra veckan vaknade vi med flera cm vatten i vår lgh. Företaget som hjälper till att gräva ner kablar i samband med installationen hade inte täckt för någonting förutom sand på gropen de gjort och där de tagit bort all asfalt.
  Då upptäcktes svartmögel i vårt sovrum. Detta hade ju inte upptäckts om vattnet inte kommit in.
  Besiktningsmannen har varit och rapporten kommer idag eller imorgon. Han var lite frågande till om dräneringen har gjorts på rätt sätt.
  Sedan i väggen mellan vår lgh o grannhuset, de sitter ihop. Där är bara betongväggen reglar och sedan en gipsplatta och där har svartmöglet grott.Finns det regler om hur man måste bygga i en källare? Vi har golvvärme i hela nedre våningen som alltid är lite på.
  Nu är det så att vi vill finna ut om dräneringen har gjorts rätt och har den inte det kan man gå på byggherren inom 10 efter att ombyggnationen har gjorts?
  Vi hade mögel i vårt vardagsrum för 3 år sedan då de inte hade gjort "rätt" när de byggde uteplatsen utan de blev som en pool varje gång det regnade och ingen tillräckligt hög kan var gjord utanför vår lgh. De hade använt material nära en yttervägg som tydligen inte alls ska användas..
  Vi i föreningen har en känsla av att mycket inte har gjort riktigt rätt från början.

  Tack
   
 2. Svar

 3. Garantitiden för entreprenader baserade på ABT 06 och AB 04 är max 5 år. Sedan finns det en ansvarstid på 10 år, där bevisbördan ligger på kunden att bevisa att felet är entreprenörens. Dock finns ingen maxtid för fel som beror på vårdslöshet av entreprenören.
  Viktigt är att anmäla felen skriftligt så fort det upptäckts.
  Det finns regler för hur dränering skall utföras för att anses vara fackmässigt utförande, men man får se på hur bostadsrättsföreningen handlade upp arbetena av entreprenören.

  Det är bostadsrättsföreningen som skall driva ärendet mot entreprenören, inte du som privatperson. Eftersom ärendet verkar vara komplext och bestå av många olika delar så råder jag er förening att kontakta en besiktningsman som kan titta på samtliga byggnader, kontraktsförutsättningarna och hjälpa er att driva frågan mot entreprenören.
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

De senast besvarade frågorna

 1. Hur skulle man veta

  Hur skulle man veta hur stort i en plan area kan man bygga på en tomt ? Är det tillåtet att byggs två våningen eller gräva ner en källare ? Huset första plans nivå hur man ta reda på den ? Tack på...
 2. Utbyggnad av hus på ej detaljplanerad mark

  Hej! Vad är ett rimligt pris per kvm för en utbyggnad av ett hus i Norrlands inland. Utbyggnaden är på totalt 20 kvm innehållande en RWC toalett 10kvm samt ett sovrum på 10kvm. Grundläggningen är...
 3. Taktegelpannor enkupiga

  håller på att lägga gamla takpannor enkupiga, de är olika långa kan man lägga dem ändå. upptäckte det efter köp.40 cm är några 41, 42 år långa. tänker jag rätt om jag kan lägga dem varannan ? Med...
 4. Montera plåt på husgrunden

  Hej, Vill sätta plåt på husgrunden runt huset. Har tänkt att limma reglar ca 7 mm tjocka, som plåten ska skruvas i. Är detta en dålig idé?
 5. Redovisning u-värden

  Hej skulle du kunna hjälpa mej med u-värden skall bygga ut 1m x 6.7m .
 6. Ytong hus med träbjälklag

  Hejsan ! Ska bygga med ytong och har 3 frågor - behövs en konstruktionsritning av väggarna ? Jag tänker att det inte behövs för det är så lätt ich att man endast lägger balkar över dörrar och...
 7. Bygglov jordbruksfastighet

  är det lättare att få bygglov på en jordbruksfastighet än på en ”vanlig” fastighet?
 8. Fläckigt golv

  Bygget 25m2 Attefall. Gjuten sula som skall ge ”naturligt” betonggolv. Efter gjutning vattnades o slipades golvet. Nu när väggar murats, fönster/dörrar satts på plats ser vi att golvet är mycket...
 9. torpargrund

  Kan man regla upp en torpargrund direkt på ett lager cellplast som ligger på sandbädd. Konstruktionen blir som en gjuten grund utan betong är tanken. Det blir ingen luftspalt för det organiska...
 10. Ingenjör

  Hej Jag ser inte frågan ang Ingenjör som du besvarade den 6 aug, har den försvunnit av misstag eller har den tagits bort av någon anledning i så fall varför? Tacksam för svar. Vänliga hälsningar brfbo

Visa alla frågor

Fråga experten

Ställ en fråga

Verifiering:
Genom att klicka på Skicka godkänner du våra användarvillkor. Läs mer om hur vi samlar in, använder och delar dina data i vår datapolicy och hur vi använder cookies i vår cookiepolicy.

Läs mer