Dränering bostadsrätt - vaknade med flera cm vatten i lägenhet

Besvarad 19 okt 2017 av Charlotte Andersson

 1. Hej, Vi köpte en brf i en nystartad förening där det hade gjorts ombyggnation av hela byggnaden till en brf med 4 lgh. Det var 7 år sedan. Det står i våra papper att dränering har gjort, kan man få reda på vart det gjordes eller om det gjordes runt hela huset? Finns det regler för hur det måste göras?
  Saken är den:
  För 2 v grävde de utanför vår lgh då vi beställt fiber till föreningen. Vi bor i källarvåning samt 1 plan till. I måndags förra veckan vaknade vi med flera cm vatten i vår lgh. Företaget som hjälper till att gräva ner kablar i samband med installationen hade inte täckt för någonting förutom sand på gropen de gjort och där de tagit bort all asfalt.
  Då upptäcktes svartmögel i vårt sovrum. Detta hade ju inte upptäckts om vattnet inte kommit in.
  Besiktningsmannen har varit och rapporten kommer idag eller imorgon. Han var lite frågande till om dräneringen har gjorts på rätt sätt.
  Sedan i väggen mellan vår lgh o grannhuset, de sitter ihop. Där är bara betongväggen reglar och sedan en gipsplatta och där har svartmöglet grott.Finns det regler om hur man måste bygga i en källare? Vi har golvvärme i hela nedre våningen som alltid är lite på.
  Nu är det så att vi vill finna ut om dräneringen har gjorts rätt och har den inte det kan man gå på byggherren inom 10 efter att ombyggnationen har gjorts?
  Vi hade mögel i vårt vardagsrum för 3 år sedan då de inte hade gjort "rätt" när de byggde uteplatsen utan de blev som en pool varje gång det regnade och ingen tillräckligt hög kan var gjord utanför vår lgh. De hade använt material nära en yttervägg som tydligen inte alls ska användas..
  Vi i föreningen har en känsla av att mycket inte har gjort riktigt rätt från början.

  Tack
   
 2. Svar

 3. Garantitiden för entreprenader baserade på ABT 06 och AB 04 är max 5 år. Sedan finns det en ansvarstid på 10 år, där bevisbördan ligger på kunden att bevisa att felet är entreprenörens. Dock finns ingen maxtid för fel som beror på vårdslöshet av entreprenören.
  Viktigt är att anmäla felen skriftligt så fort det upptäckts.
  Det finns regler för hur dränering skall utföras för att anses vara fackmässigt utförande, men man får se på hur bostadsrättsföreningen handlade upp arbetena av entreprenören.

  Det är bostadsrättsföreningen som skall driva ärendet mot entreprenören, inte du som privatperson. Eftersom ärendet verkar vara komplext och bestå av många olika delar så råder jag er förening att kontakta en besiktningsman som kan titta på samtliga byggnader, kontraktsförutsättningarna och hjälpa er att driva frågan mot entreprenören.
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

De senast besvarade frågorna

 1. Golvbrunn i garage

  Måste man ha golvbrunn om man bygger ett garage som är cirka 70 m2
 2. Tryckt virke i trossbotten

  Håller på och bygger ut vårt hus på landet. Har en firma som hjälper mig. Tillbyggnaden är rest på en ventilerad torpargrund och under golvbjälkarna har dom skruvat 28 x 120 tryckt virke att...
 3. Tilläggsarbete moms

  Hej! Påslaget om viss procent som görs vid tilläggsarbete vid totalentreprenad, räknas det på beloppet inklusive eller exklusive moms? Om på priset inklusive moms, vad är anledningen till det? Mvh...
 4. Dränering bostadsrätt - vaknade med flera cm vatten i lägenhet

  Hej, Vi köpte en brf i en nystartad förening där det hade gjorts ombyggnation av hela byggnaden till en brf med 4 lgh. Det var 7 år sedan. Det står i våra papper att dränering har gjort, kan man...
 5. Var finns ritningar på VVS och el?

  hej ! Var kan jag få tag i ritningar på ventilation, el och rördragningar till en villa på 10 år. Säljarna lämnade inga ritningar på detta vid husköpet.
 6. Ventilationsgaller kyl och frys (integrerad Ikea lucka)

  hej, Jag undrar om man behöver ha ett galler ovanför kyl och frys då stommen plus täckskiva går hela vägen upp till taket? Jag har just nu enbart gjort en springa i sockeln för att luften ska ha...
 7. Ventilations kanaler / skorsten inte på ritning

  Hej, Jag undrade om ni kan hjälpa mig med lite råd. Vi har beställt ett hus på total entreprenad och godkänt ritningar med en snörasskydd på framsidan taket och en inspektionslucka på baksidan. Nu...
 8. Bygga lusthus/drivhus vid bäck

  Det rinner en bäck på tomten vid min stuga. Kan jag placera ett lusthus eller drivhus på ca 6 kvadrat bredvid den?
 9. Avstånd mellan dörr och trappa

  Hej! Vi har tänkt renovera hemma genom att flytta ut en vägg på övervåningen för att förstora två sovrum. Om det blir som vi tänker oss kommer väggen bli en fortsättning på väggen som går bredvid...
 10. KAPNING AV YTTERPANEL

  Hur högt ska man kapa panelen från marken? Har nyligen byggt ett garage.

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Byggnadsingenjör Charlotte Andersson vid Ingenia Byggkonsult svarar på dina frågor.
 • Besiktningsexpert Lars Fahlgren från Gar-Bo svarar på frågor om besiktning.

Ställ en fråga

Verifiering:

Läs mer