Byta altandörr mot större

Besvarad 8 jun 2017 av Charlotte Andersson

 1. Hej, Ska byta befintliga altanpardörr (12*21) mot bredare (15*21) i yttervägg. Huset är från -52 med trästomme.1 1/2 plan med källare.
  När vi tar upp ett större hål i ytterväggen - behöver vi stötta upp befintlig karm när vi river sida frö at bredda ? - vilken dimension rekommenderar du runt nya karmen? mvh Marie
   
 2. Svar

 3. Det är svårt att svara så specifikt som ni vill på er fråga eftersom det saknas en massa uppgifter i er beskrivning.
  Vid de allra flesta hål (dörrar och fönster) i ytterväggar bärs lasterna ner på på sidorna om öppningen via en överliggare som fördelar lasten. Beroende på hur stor belastning som ska fördelas så får dimensionerna anpassas därefter. Om tex öppningen är på en gavel direkt under ett fönster på ovanvåningen så är lasten betydligt mindre än om öppningen ligger under en dubbelbärlina vid ett trapphål eller vid en kupa. För att säkerställa att ert hus inte riskerar några skador så bör ni låta en konstruktör titta på ert specifika hus för att tala om vilka dimensioner som ska användas och hur ev stämpning bör ske vid bytet.
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

 4. Kommentarer

 5. F
  fastighetsskötaren ·
  Eller så kan du göra som varenda snickare i alla tider har gjort.
  Beroende på förutsättningarna mm så kan du välja om du vill bära av innan du tar bort befintlig dörr.
  Med detta menas att man stöttar upp så nära dörren som möjligt så att man kan demontera dörren utan risk för att det sätter sig under tiden man arbetar.
  Vanligtvis räcker det att lägga en plankbit på golvet, en mot innertaket (beroende på vilket håll reglarna går i taket. Man vill inte lyfta mellan två reglar med en regel åt samma håll som dessa reglar, alltså mellan reglarna, så att man därmed bara lyfter mot takgipsen och inga reglar bakom) och däremellan spänner man upp 2,3,4 reglar, minst 45x120mm.
  Tänk på att man verkligen slår de hårt på plats så man känner att de nästan lyfter taket lite.
  När detta är gjort kan man klä av runt dörren.
  Börja med att med en tigersåg eller liknande försöka såga av något som delvis bär runt dörren, exempelvis en stående regel runt dörren. Såga högst upp eller längst ner. Inte på mitten. Sågar du på mitten och den viker sig och du stöttat fel, kan det braka ihop. Då ser du direkt hur bärande det är kontra hur bra du lyckats få dit dina tillfälliga stöttor.
  När du nästan är igenom regeln och om du känner att bladet nyper runt regeln så får du försöka flytta tillfälliga stolpar, komplettera de eller vanligast spänna om de en och en så de lyfter mer. När bladet inte nyper kan du fritt ta bort dörren.
  När dörren är borta tittar du över där dörren var. En vanlig väggdel utan fönster eller dörrar har vanliga stående reglar, med isolering mellan. Ovanpå dessa reglar ligger en regel. Men om det är ett fönster eller dörr brukar man ha en infälld regel på högkant så att man kan ta bort en eller flera stående reglar utan att taket riskerar att säcka.
  Ju bredare fönster, ju fler tyngd från ovanliggande våning mm, desto bredare regel.

  När du nu öppnat har du troligen en regel som står på högkant. Denna räcker då inte till längdmässigt eftersom du ska ha en bredare dörr.
  Då finns flera varianter att göra.
  Bästa varianten, men drar med sig mycket arbete: Öppna upp helt och byt ut regeln mot en som är tillräckligt lång. Medför extra målning tapetsering och lagning av vägg.

  Man kan även testa och se om man när dörren är borta om man kommer åt att antingen förlänga den regel som står på högkant (obs både limma och skruva, inte vanligt trälim utan något fogfyllande lim) eller komplettera den med en till regel.

  Den regel som satt över dörren har troligen rätt uträknad bredd. Skall du byta kan det vara problematiskt att få dit en ny som är bredare, men då kan man ta 2st likadana bredvid varandra. Limma gärna dessa också.

  Hoppas detta var till någon hjälp.
  Mvh "fastighetsskötarn", 25 år i yrket snickare.
   
  Redigerat 12 jun 09:03

De senast besvarade frågorna

 1. Golvbrunn i garage

  Måste man ha golvbrunn om man bygger ett garage som är cirka 70 m2
 2. Tryckt virke i trossbotten

  Håller på och bygger ut vårt hus på landet. Har en firma som hjälper mig. Tillbyggnaden är rest på en ventilerad torpargrund och under golvbjälkarna har dom skruvat 28 x 120 tryckt virke att...
 3. Tilläggsarbete moms

  Hej! Påslaget om viss procent som görs vid tilläggsarbete vid totalentreprenad, räknas det på beloppet inklusive eller exklusive moms? Om på priset inklusive moms, vad är anledningen till det? Mvh...
 4. Dränering bostadsrätt - vaknade med flera cm vatten i lägenhet

  Hej, Vi köpte en brf i en nystartad förening där det hade gjorts ombyggnation av hela byggnaden till en brf med 4 lgh. Det var 7 år sedan. Det står i våra papper att dränering har gjort, kan man...
 5. Var finns ritningar på VVS och el?

  hej ! Var kan jag få tag i ritningar på ventilation, el och rördragningar till en villa på 10 år. Säljarna lämnade inga ritningar på detta vid husköpet.
 6. Ventilationsgaller kyl och frys (integrerad Ikea lucka)

  hej, Jag undrar om man behöver ha ett galler ovanför kyl och frys då stommen plus täckskiva går hela vägen upp till taket? Jag har just nu enbart gjort en springa i sockeln för att luften ska ha...
 7. Ventilations kanaler / skorsten inte på ritning

  Hej, Jag undrade om ni kan hjälpa mig med lite råd. Vi har beställt ett hus på total entreprenad och godkänt ritningar med en snörasskydd på framsidan taket och en inspektionslucka på baksidan. Nu...
 8. Bygga lusthus/drivhus vid bäck

  Det rinner en bäck på tomten vid min stuga. Kan jag placera ett lusthus eller drivhus på ca 6 kvadrat bredvid den?
 9. Avstånd mellan dörr och trappa

  Hej! Vi har tänkt renovera hemma genom att flytta ut en vägg på övervåningen för att förstora två sovrum. Om det blir som vi tänker oss kommer väggen bli en fortsättning på väggen som går bredvid...
 10. KAPNING AV YTTERPANEL

  Hur högt ska man kapa panelen från marken? Har nyligen byggt ett garage.

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Byggnadsingenjör Charlotte Andersson vid Ingenia Byggkonsult svarar på dina frågor.
 • Besiktningsexpert Lars Fahlgren från Gar-Bo svarar på om besiktning.

Ställ en fråga

Verifiering:

Läs mer