Byggahus.se

Bygglov på växthus

Besvarad 25 sep 2019 av Charlotte Andersson

 1. Hej
  Har en lantbruksfastighet och tänker bygga växthus på det. Ytan på växthuset är 15,6m2 och 2,90 högt behöver jag bygglov på detta?
   
 2. Svar

 3. Om växthuset hade varit max 15 kvm så hade ni kunnat bygga det som en friggebod, under förutsättning att ni i övrigt följer regelverket för friggebodar.

  Att ni har en lantbruksfastighet innebär att ni, till skillnad från vanliga småhustomter, får bygga komplementbyggnader utan bygglov.
  Dock krävs det att ni då har en registrerad verksamhet på er fastighet och att växthuset behövs för denna verksamheten.

  Mer om regler för friggebodar:
  https://www.boverket.se/sv/byggande/bygga-nytt-om-eller-till/bygga-utan-bygglov/friggebod/

  Mer om regler kring lantbruksfastigheter:
  https://www.boverket.se/sv/PBL-kuns...nde/anmalningsplikt/byggnader/ekonomibyggnad/
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

 4. Kommentarer

 5. P
  Plutus ·
  Jag bor på landet, inte detaljplanerat, jag frågade kommunen och de sa att jag fick bygga komplementhus utan bygglov. det fick inte dominera över bohuset, fick inte byggas ihop och några andra små begränsningar.
   
 6. harry73
  harry73 ·
  PBL 9 kapitel:

  Undantag för en- och tvåbostadshus utanför detaljplan
  6 § För en- och tvåbostadshus och tillhörande komplementbyggnader, murar och plank utanför ett område med detaljplan krävs det, trots 2 § och föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 7 §, inte bygglov för att
  1. göra en liten tillbyggnad, om åtgärden inte vidtas närmare gränsen än 4,5 meter, eller
  2. uppföra en komplementbyggnad, en mur eller ett plank i omedelbar närhet av bostadshuset, om åtgärden inte vidtas närmare gränsen än 4,5 meter.

  En åtgärd som avses i 1 eller 2 får vidtas närmare gränsen än 4,5 meter, om de grannar som berörs medger det.

  Första och andra styckena gäller inte om kommunen enligt 8 § första stycket 3 har bestämt att åtgärden kräver bygglov eller om åtgärden vidtas inom en sammanhållen bebyggelse och bygglov behövs med hänsyn till omfattningen av byggnadsverk i bebyggelsen. Lag (2014:900).


  Utanför detaljplanerat område och utanför samlad bebyggelse får man alltså bygga en komplementbyggnad (även om den är större än 15,0 kvm.
  Man behöver inte heller göra en bygganmälan eller få startbevis/slutbevis. Man får alltså bygga utan att ha kontakt med kommunen öht.
   
 7. useless
  useless ·
  Såvida inte kommunen enligt 8 § första stycket 3 har bestämt att åtgärden kräver bygglov ...
   

De senast besvarade frågorna

 1. Laga ett hål i en sjukhusväva vägg

  tjena, har ett hål i en vägg men s.k sjukhusväv, med vanlig vit färg ovanpå, hur lagar jag det på lättast sätt och vad kommer det kosta ungefär?
 2. Försämrad isolering vid glipa taklist?

  Hejsan, Jag undrar om man bor i en hyresrätt och jar glipor mellan tak och taklist i alla rum i sitt boende ...detta försämrar isoleringen mellan din bostad och den som är över dig ...stämmer...
 3. Hus med EW element i källaren

  Hej, jag är intresserad av att köpa ett hus med Ew element installerat i källaren. Men hittar inte så mycket information om det. Varför installerar man sådant? Finns radon i huset också. Är det...

Visa alla frågor