Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Bygga så hållbart och underhållsfritt som möjligt?

Besvarad 11 jul 2022 av Charlotte Andersson

 1. Funderar på bygga mindre enplansvilla i betong. Jag tänker främst på att jag önskar så underhållsfritt och hållbart som möjligt. Är det något du skulle rekommendera och vet du någon leverantör/arkitekt/konstruktör du känner till?

  Med vänlig hälsning
  Emil
   
 2. Svar

 3. Det finns flera företag som bygger betonghus (stenhus). Dels som murade betongblock av olika sort, men även där det är helgjutna, prefabricerade väggelement. Dessa hus är oftast dyrare än trähus men klarar fuktproblem bättre.
  Många av dessa husföretag har arkitekter knutna till sig. Speciellt viktigt är det att den som ritar ett hus som ska byggas av hela betongelement anpassar ritningarna till deras modulsystem.
  Annars är val av arkitekt väldigt personligt. Ungefär som när man ska välja en konstnär som ska måla en tavla åt en. Det handlar om att hitta någon som har en stil som tilltalar en. Titta gärna runt hos flera för att se vilken estetik och prislapp som passar er.

  Byggahus har en lista över hustillverkare och vad de erbjuder för produkter. (sök på stenhus)
  https://www.byggahus.se/hustillverkare
  Referenser kan du antingen be om i forumet och/eller av hustillverkarna själva.
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

 4. Kommentarer

 5. S
  STB ·
 6. K
  Kyllared ·
  Grymt intressant!
   
 7. J
  Jonis2 ·
  @STB Kul att du delar med dig. Väldigt intressant! Var det via en husleverantör?
   
 8. S
  STB ·
  Tack för att du uppskattade mitt dokument. Jag hoppas det är till god nytta för dig.

  Ja, vi anlitade en husleverantör som normalt bygger arkitektritade lösvirkeshus. Jag hade nog funderat på att göra annorlunda om jag fått göra om det. Det var i praktiken bara en snickare som gjorde allt jobb inklusive ringde rörmokare, elektriker mm när det var dags för de jobben.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Bygga så hållbart och underhållsfritt som möjligt?

  Funderar på bygga mindre enplansvilla i betong. Jag tänker främst på att jag önskar så underhållsfritt och hållbart som möjligt. Är det något du skulle rekommendera och vet du någon...
 2. Vad ska jag göra?

  Jag tänkte byta lås till toaletten men jag hittar in något lås som passar höjden som behövs är 200mm(Från längst upp på låset till längst ner?
 3. Isolera tak till friggebod

  Hej Charlotte! Jag har läst många trådar här och var men jag tycks ändå inte bli klok på hur jag ska isolera mitt tak till min friggebod. Hoppas nu på Din hjälp!! Jag har en friggebod som används...

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.