Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Brandsäkra timmerhus samt pärlspontspanel.

Besvarad 10 jan 2023 av Charlotte Andersson

 1. Hejsan jag har ett timmerhus där man innan jag köpte rev ut precis all innerväggs material.

  Jag ämnar isolera invändigt med 120 mm träfiberisolering, följt av ångbroms och glespanel. sedan kommer min fråga.

  Då huset redan existerar på gammalt bygglov och inga nya krav om brandsäkerhet ställs så vill jag ändå förbättra möjligheterna och göra det mer brandsäkert. jag tänkte då ta 1- el två lager gips invändigt i väg och tak och sedan spika pärlspont.

  Fråga:
  1- vad finns det för krav på brandsäkerhet i gamla hus?
  2- räknas gips som brandsäkert material? isåfall räcker det med bas gips material dvs, byggmax 99 kr skiva?
  3- går det att spika pärlspont direkt emot gips och in i glespanelen?
  4-har du andra tips på hur man skall brandsäkra denna byggnad?
  5- kan man strunta i gips och enbart spika panel direkt emot glespanel? vad får det för konsekvenser?

  tack på förhand
  Mvh
   
 2. Svar

 3. 1. I enfamiljshus räknas hela boendeytan som en brandcell. De brandkrav som finns är att byggnaden inte ska kunna rasa samman (på grund av brand) innan man hunnit evakuera människorna. Sedan måste det finnas en brandvarnare utanför varje sovrum, en brandisolering av imkanalen (köksfläktskanalen) som klarar 15 minuter och att eldstäder ska vara godkända av sotarmästaren. Det kan också finnas brandkrav mot brandspridning till intilliggande byggnader om det finns byggnader större än 15 kvm inom 8 m från denna byggnaden)

  2. Gipsskivor kan användas som brandisolerande material. Tillverkaren ska kunna ge besked på hur mycket just deras skivor brandisolerar.

  3. Det beros på hur resten av väggen är uppbyggd, men förmodligen ja.

  4. Om där inte finns någon byggnad inom 8 m från denna byggnad finns troligen inget behov att brandsäkra mer. Trästommar klarar som regel att hålla uppe byggnaden tillräckligt länge för att evakuering ska kunna ske.

  5. Finns där inga specifika brandkrav på byggnaden så kan jag inte se meningen med gipsskivor bakom panelen. Viktigt är att brandvarnare finns och fungerar samt att man har två olika utrymningsvägar från sovrum (utrymningsbara fönster/dörrar)
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

 4. Kommentarer

 5. klaskarlsson
  klaskarlsson ·
  Rent generellt så tror jag inte ett timmerhus är så mycket mer brandosäkert än ett vanligt trähus. En timmerstock, även äldre och torrare, är både svår att få eld på och brinner länge innna den strukturellt påverkas.
  OSB/träfiberskivor på trästomme torde ha lättare att fatta eld och kanske tom påverkas snabbare av elden innan strukturen påverkas, eller iaf inte så mycket långsammare ?
   
 6. A
  Aunty ·
  timmerhus är bättre än ett vanligt trähus.
  timret skapar ett skyddande skikt av kol när det brunnit ett tag som gör att brandförloppet stannas upp.

  sedan är i regel äldre timmerhus byggda utan luftspalt vilket är ett storbov i bränder då branden ofta sprids via luftspalten.
   
 7. B
  Bjor ·
  Om du vill få bättre brandskydd än gipsskivor, så lerklinina väggar och tak.
   
 8. O
  Ost ·
  +1 för lerklining. Vi lerklinade alla ytterväggar invändigt i vårt timmerhus. Ger en fin yta som sedan kan målas, tapetseras eller spikas pärlspont på. Dessutom diffusionsöppen miljövänlig och vindtät. Vi har koncentrerat isolering till grund och tak för att behålla fina originalfönster och fasadproportioner.
   
 9. Manberg
  Manberg ·
  Tilläggsisolerar man så mycket som 120mm inåt så riskerar man fuktproblem iom att man förflyttar daggpunkten. Hur räknar man på det? Vet ej, men vet att timmerhus isoleras bäst på utsidan.
   
 10. Ulltand
  Ulltand ·
  En bra utförd elinstallation är det bästa brandskyddet i din byggnad. Timer på spis och kaffekokare är också bra brandskydd + några pulversläckare.
   
 11. A
  Aunty ·
  fast du finns det ju andra orsaker till brand än elinstallationen.

  du kan ha världens bästa elinstallation men det hjälper föga vid levande ljus, öppna spisen, blixtnedslag, batteribrand etc.
   
 12. Ulltand
  Ulltand ·
  Förvisso är det så men de främsta orsakerna till brand är elfel. torrkokning och anlagda bränder. Så det är klokt i att börja där risken är som störst.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Brandsäkra timmerhus samt pärlspontspanel.

  Hejsan jag har ett timmerhus där man innan jag köpte rev ut precis all innerväggs material. Jag ämnar isolera invändigt med 120 mm träfiberisolering, följt av ångbroms och glespanel. sedan kommer...
 2. Lukt mellan lägenheter

  Hej Charlotte! Jag bor i ett flerfamiljshus från 1930-talet. Från grannlägenheten läker röklukt in - vid golvnivå. Det är m.a.o. otätt mellan lägenheterna. Grannen är storrökare och hennes...
 3. Frågor om badrumsvägg

  Hej. Bor i ett hus ifrån 1979 med badrum som är uppbyggt med 45x45 träregel med 600mm cc. Det är idag med plastmatta men jag vill byta till kakel och klinker. Så min fråga är om man kan ha 45x45...

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.