Byggahus.se
 1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

Blanda cement till poolväggar

Besvarad 20 apr 2022 av Charlotte Andersson

 1. Hej

  Jag vill blanda cement till poolväggar jag vill nå bra fasthållighet c30/35 eller c35/40

  25 kilo standard cement
  Jag har stenmjöl 0-4
  Jag har grus 8-16


  Hur mycket ska jag blanda för att nå fasthållighet med minst c30/35 ,total mängd som jag behöver är 1,4 kb
   
 2. Svar

 3. Betongkvalitéer över C25/30 och som ska vara i bärande konstruktioner (som tex. poolväggar med stort marktryck) får man inte blanda själv hemma, utan måste köpas från betongfabrik där man har stor kontroll på tillverkningen. Där har man superkoll på vad som krävs för att uppnå C30/35. Då bara man anger kvalité och mängd så får man hem rätt blandat.

  Vid bärande betongkonstruktioner skall även utförandeklassen vara minst klass II vilket kräver att den som är ansvarig för gjutningen ska ha utbildning för klass II gjutning och vara närvarande på plats när det ska gjutas. Denna person borde också veta att man inte får blanda den betongkvalitén själv hemma.

  I den händelse denna frågan är inlagd av en student som inte orkar beräkna blandningen själv så uppmanar jag dig att kavla upp ärmarna och börja räkna.
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

 4. Kommentarer

 5. J
  Jönas ·
  Tjo ho, där satt den!
   
 6. F
  Foppa2 ·
  Väldigt bra råd, börjar likna vanliga elektriker trådar. Monopol skall råda
   
 7. B
  Betongapa ·
  Finns grova recept på Cementas hemsida "så blandar du din betong". Finns upp till 35MPa. Tänk på att det är mycket viktigt att följa mängderna bara lite extra vatten för att få bättre konsistens leder till avsevärt försämrad tryckhållfasthet. Vid behov finns olika betongtillsatser att köpa i de flesta bygghandlarna.
   
 8. elpaco
  elpaco ·
  Jag tycker det är ett bra råd till någon som skall gjuta pool att låta bli skottkärra och spade, utan köpa betongen. Trots allt vill man nog även slippa gjuta om den några år senare.
   
 9. J
  jerhed ·
  Det är en del faktafel här. De betonghållfasthetsklasser ni skriver finns inte, i Sverige har vi de klasser som ni troligen avser C25/30, C28/35, C30/37, C35/45 alt. C40/50. För användning av tryckhållfasthet över C30/37 eller draghållfasthet 3,0 MPa eller mer krävs dessutom utförandeklass 1, vilket du ofta måste ha vid poolgjutning. Du skall då ha den kompetensen och utbildning som krävs vid gjutning men också vid konstruktionen för dimensionerering av armeringen och blandningen av betongen. Lämpliga klasser för poolbetong beskrivs även med exponeringsklass och då avseende betong som skall fungera i en miljö med klor eller salt dvs klorider. För bassänger och pooler skulle jag vilja ange XD3+XF4 dvs en betong som är tillräckligt motståndskraftig mot nedbrytning som utförs av andra klorider än tösalter t.ex. poolvatten och också är motståndskraftig mot upprepad nedfrysning och upptining. Här bör man välja en betong med anläggningscement och som också är vattentät och har frysprovad ballast. Härmed är en betong C35/45 med vct,ekv = 0,55 (relationen mellan vatten+tillsatsmedel och cement), troligen det ni söker. Ballasten bör vars normalgraderad med minsta stenmax Dnom = 16 mm. De som bygger en pool behöver oftast inte bygglov och därför finns inget krav på redovisning av dimensioneringsberäkningar och ritningar, dvs den projektering man normalt utför för bärande konstruktioner. Byggherren har ändå fullt ansvar och bör om hen inte själv kan ta hjälp med projekteringen av en konstruktör. För de ”självbyggarpooler” som finns har ofta någon konstruktör varit med att utforma poolen med avseende på djup och tjocklekar. Jag antar att den aktuella poolen som du skall gjuta i med endast 1,4 m3 antar är någon form av ”självbygge” med färdiga isolerblock som form blir det ändå mest lönsamt att köpa betongen av en betongfabrik. Man brukar säga att gränsen går vid ca 0,4 m3.
  Lycka till med ditt poolprojekt!
   

De senast besvarade frågorna

 1. Regler för balkongräcke

  Hej, Vi har fått nya balkongräcken i fastigheten. Dessa är inte fästa i fasaden och lämnar en glipa på 11 cm mot fasaden!! Är detta OK? Var hittar jag regler - inte "bör" - för balkongräcken? Med...
 2. Var finns husets VVS-ritningar?

  Vart hittar man sina vvs ritningar till huset?
 3. Blanda cement till poolväggar

  Hej Jag vill blanda cement till poolväggar jag vill nå bra fasthållighet c30/35 eller c35/40 25 kilo standard cement Jag har stenmjöl 0-4 Jag har grus 8-16 Hur mycket ska jag blanda för att nå...

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.