Byggahus.se

Bestämmelser kring pool

Besvarad 23 mar 2020 av Charlotte Andersson

 1. Är boende i kedjehus som sitter ihop med varandra genom carport och förråd.

  Vår granne har rivit detta utan rivningslov och vill anlägga pool där förråd och carport tidigare varit.

  Då vi är kedjehus innebär tomtgränsen husväggen. De vill gräva ut och anlägga sin pool 30cm från vår yttervägg. Kan detta vara godkänt med tanke på de risker det innebär för vår grund och fastighet? De vill gräva bort plattan som förrådet stått på och denna är en del av vår mark platta.

  Det verkar osannolikt att kunna göra hur som helst i ett kedjehusområde. Det finns ju även en del reglerat i jordabalken. Det är 4 m mellan husen och där vill de ha sin pool, 30 cm från vår yttervägg.

  Kan tilläggas att de inte informerat om sina planer.

  Tack för svar
   
 2. Svar

 3. Eftersom det du talar om är ett radhusområde så gör jag antagandet att området omfattas av detaljplanen.
  Då måste man enligt PBL 9:10 söka rivningslov, om kommunen inte angivit något annat i detaljplanen.
  Man måste också söka marklov enligt PBL 9:11 för schaktning som avsevärt förändrar höjdläget inom en tomt. Detta borde omfatta schaktning av poolen.

  Speciellt viktigt är det ju för er att det hela projekteras och utförs på ett sådant sätt att inte ert hus riskerar sättningar för att de har förändrat förutsättningarna inne på deras tomt.
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

 4. Kommentarer

 5. D
  Daniel 109 ·
  Ändrar man inte marknivån behövs inget marklov. Här måste de ju säkerställa att de inte orsakar skador på grannens byggnad, hur de ska lyckas med det förstår jag inte. Stäm är ju antagligen inte lätt att få ner där.
   
 6. MathiasS
  MathiasS ·
  1. Att det behövs rivningslov verkar korrekt.
  2. Marklov. Jag skulles säga att det varierar mellan olika kommuner. Tex i stockholm behövs inget marklov för själva pool-gropen, men om man förändrar marknivån RUNT poolen med mer än 0,5m så behövs ett marklov.

  Min största invändning skulle vara att detta inte utan betydande insats kan göras utan att det bildas sättningar under TS hus. Man behöver gräva 2m rakt ner för att grundlägga på ett korrekt vis och det kan inte göras så nära en befintlig byggnad.....

  Öht verkar det vara ett korkat ställe att ha pool på. Det kommer stänka på väggen och ljudnivån kommer periodvis vara ett problem.
   
 7. L
  larsoscarsson ·
  Och hur ska man kunna måla garageväggen,? båt !!
   
 8. E
  elpaco ·
  Gräva pool precis bredvid grannens husfundament ..? Så otroligt korkat. Bara undrar hur grävmaskinisten skall säkra upp för ras? Man kommer behöva påla ner grova plåtar eller något liknande. Jag tror grannen nog inte riktigt tänkt klart och kommer få stopp hos entreprenören. Det roligaste (för omgivningen) vore så klart om han tänkte gräva själv. Vilken soppa.
   
 9. Jonatan79
  Jonatan79 ·
  ”Kan tilläggas att de inte informerat om sina planer” Hur kan du då säkert veta att dom vill göra just så?
   
 10. K
  Kaboff ·
  Bara tanken på alla rör som kan gå under plattan:thinking:
   

De senast besvarade frågorna

 1. Garage under jorden i tomt.

  Hej, min fråga är behöver man bygglov på en under jordisk garage? Jag har idag ca 100 kvm källare men utöver det har jag utnyttjat all boyta ut över det undrar jag om man får lov att bygga ett...
 2. Bygga klack av betong på källarmur?

  Hej. Vi har fått vårt hus omdränerat och vill dölja plastlisten som ligger över isoleringen. Jag skulle helst bygga in den på något sätt och vill att det skall se ut som en betongklack som hänger...
 3. Bestämmelser kring pool

  Är boende i kedjehus som sitter ihop med varandra genom carport och förråd. Vår granne har rivit detta utan rivningslov och vill anlägga pool där förråd och carport tidigare varit. Då vi är...

Visa alla frågor