Byggahus.se

Attefallshus på jordbruksfastighet

Besvarad 12 sep 2019 av Charlotte Andersson

 1. Är det möjligt att bygga ett Attefallshus på sin jord / skogbruksfastighet? I Nynäshamns Kommun där jag har min fastighet verkar man göra allt för att motarbeta nybyggnation på landsbygden. På så sätt underblåser man ju det urbana samhället vilket jag tycker är helt fel när intresset för att bygga och bosätta sig här i vårt område är stort. Då kom jag att tänka på att Attefallare kanske kunde vara ett alternativ. Men är det då begränsat till en stuga per fastighet?
  Vänligen / Göran
   
 2. Svar

 3. Det bör inte finnas några hinder att bygga ett attefallshus även på en lantbruksfastighet. Dock gäller att man följer anvisningarna som gäller för Attefallshus.
  Tex skall byggnaden uppföras i bostadshusets omedelbara närhet. Det är anmälanspliktigt till kommunen och man skall uppfylla kraven i BBR. Om man då ska ha det som permanentbostad så ska man bl.a. klara samma handikappkrav och energikrav som för en villa.

  Mer om kraven för Attefallshus går att läsa här:
  https://www.boverket.se/sv/byggande/bygga-nytt-om-eller-till/bygga-utan-bygglov/attefallshus/
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

De senast besvarade frågorna

 1. Laga ett hål i en sjukhusväva vägg

  tjena, har ett hål i en vägg men s.k sjukhusväv, med vanlig vit färg ovanpå, hur lagar jag det på lättast sätt och vad kommer det kosta ungefär?
 2. Försämrad isolering vid glipa taklist?

  Hejsan, Jag undrar om man bor i en hyresrätt och jar glipor mellan tak och taklist i alla rum i sitt boende ...detta försämrar isoleringen mellan din bostad och den som är över dig ...stämmer...
 3. Hus med EW element i källaren

  Hej, jag är intresserad av att köpa ett hus med Ew element installerat i källaren. Men hittar inte så mycket information om det. Varför installerar man sådant? Finns radon i huset också. Är det...

Visa alla frågor