Byggahus.se

Ångspärr mellan bottenvåning och övervåning

Besvarad 6 apr 2021 av Charlotte Andersson

 1. Vi har en 1 1/2 plans villa med oinredd vind som vi tänkt inreda. Frågan är hur man ska göra med plast skiktet mellan våningarna?

  Huset är från 1974 och då var huset byggt med platt tak. 1990 påfördes nya takstolar på det befintliga taket. Tjärpappen låg då kvar.
   
 2. Svar

 3. Plasten i mellanbjälklaget behövs inte längre när vinden blir inredd. Viktigt är dock att den finns kvar ute vid ev. kattvindar.
  Den gör dock ingen skada om den får sitta kvar även i övriga utrymmen.
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

 4. Kommentarer

 5. Tigokämpa
  Tigokämpa ·
  Men kan man sätta plast på golvet på övervåningen? Det går ju betydligt snabbare och enklare än att skära ur och tejpa runt golvåsar och takstolar.
   
 6. L
  liket ·
  Tigokämpa: plasten ska sitta på den varma sidan för att fukt inte ska ta sig in i isoleringen
   
 7. K
  Kallebo ·
  Liket: Tigokämpa menar om man kan sätta plast på golvet på ovanvåningen när denna inreds istället för att som brukligt är tejpa mellan alla bjälkar.. en befogad fråga då det är ett hästjobb...
   
 8. Knut57
  Knut57 ·
  Plast ska sitta på varma sidan för att den varma luften inte ska kondensera på väg ut genom konstruktionen. Särskilt viktigt att övervåningen är tät eftersom den varma fuktiga luften stiger uppåt. (Ångtryck, relativ fuktighet och kondenspunkt är nyckelord)
   

De senast besvarade frågorna

 1. Övervåning på friggebod

  Hej! Vi har en friggebod som vi gärna skulle vilja bygga en till våning på. Som ett litet loft. Skulle det vara genomförbart?
 2. Ångspärr mellan bottenvåning och övervåning

  Vi har en 1 1/2 plans villa med oinredd vind som vi tänkt inreda. Frågan är hur man ska göra med plast skiktet mellan våningarna? Huset är från 1974 och då var huset byggt med platt tak. 1990...
 3. Trolig medelnivå?

  Hej! Om man ska bygga ett hus uppför ett berg, med tre relativt jämnhöga platåer, som ligger beläget ovanför en sluttande gräsmatta varöver huset också ska sväva en liten bit ut på pelare...hur...

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.