Byggahus.se

Altanhöjf

Besvarad 25 nov 2019 av Charlotte Andersson

 1. har gått en altan byggd på tomten jag hyr. Den är 30 cm över mark. Ska det var staket runt den pga fallrisk?
   
 2. Svar

 3. Med så låg fallhöjd hittar jag inga andra regler än den övergripande formuleringen i PBF 3:10§ (Plan och ByggFörordningen) att man ska utforma byggnadsverket så att det vid användning inte innebär en oacceptabel risk för halkning, fall.....eller andra olyckor.

  Det handlar ju då lite om vad som kan hända om man trillar över kanten. Landar man mjukt i en plantering eller är det risk att man kan komma ut på en väg?
  Vilka kommer att använda däcket? Kommer där att vistas mer sårbara personer (barn, äldre, funktionsvarierade eller sjuka) där ett fall har helt andra, allvarligare konsekvenser än för en frisk vuxen.

  Det är alltså upp till dig och omständigheterna kring din altan som avgör om du behöver ett räcke eller ej. Förmodligen kan man anse att räcke inte behövs.
   
  Redigerat 27 nov 13:30
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

 4. Kommentarer

 5. L
  Lennart.G ·
  Gå in på Boverkets hemsida, sist jag kollade stod det "bör" om räcken på altaner och verandor vilket innebär att du avgör!
   
 6. L
  Lennart.G ·
  Gå in på Boverkets hemsida och kontrollera
   
 7. F
  floorist ·
  Ordet bör innebär inte fritt val, utan att det skall anordnas om det är möjligt och skäligt.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Fula balkongräcken

  kommunen godkänner inte mina snygga balkongräcken. De vill att det ska se ut som alla andras. När jag läser i Boverkets byggregler så står där bara att räcket bör vara utformat så att det inte går...
 2. Kolla om grannen har bygglov!

  Hej! Ja har hört att man kan gå in nånstans o kolla om tex grannen har bygglov på de som dom har gjort! Var gör ja de nånstans? o hur går de till? Tacksam för svar:)
 3. Fönster vid tomtgräns:

  Hej, Jag har fått en synpunkt vid bygglovsansökan om att fönster på mitt garage vid tomtgräns inte är lämpligt och att jag ska ta bort dessa. Nu är det så att utanför tomtgränsen ligger ett område...

Visa alla frågor