Byggahus.se

10 cm hål i bärande vägg bostadsrätt

Besvarad 20 feb 2023 av Charlotte Andersson

 1. Hej, vi skulle vilja göra ett hål i en bärande vägg för en fläktkanal på 10cm i diameter då vi vill flytta köket. Eftersom det är bärande vägg behöver man göra en bygganmälan till kommunen. Och en anmälan behöver göras till föreningen. Men behöver en ta in en konstruktör för att utreda bärighet på väggen för ett sådant litet ingrepp?

  mvh
  John
   
 2. Svar

 3. Det viktigaste för föreningen är ju att det du gör i din lägenhet inte påverkar föreningens fastighet negativt.
  Man kan tycka att ett litet hål i en vägg kan vara en bagatell, vilket det oftast är. Men utan vetskap om byggnadens stomme och uppbyggnad kan jag inte uttala mig kategoriskt om detta. Det kan finnas tillfällen där ett litet hål på fel ställe kan ställa till med massor av problem. Tex om man skär av viktig armering i förspända betongelement.

  Eftersom ändringen påkallats av dig så har föreningen rätt att kräva att en konstruktör utlåter sig över ingreppet för att säkerställa byggnadens välmående. Kravet kan också komma från kommunen.
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

 4. Kommentarer

 5. oshu
  oshu ·
  Jag skulle gissa att föreningen o även ev Byggnadsnämnd är nyfikna på den där ändringen i ventilationen.
   
 6. T
  TypRätt ·
  Ni äger ju inte regelrätt väggen utan enbart ytskiktet på den så absolut att ni måste ha styrelsens godkännande innan ni borrar hål i den. Det samma gäller ju flytten av köket, som du nämner behövs godkänd ventilation i alla rum men då styrelsen ska se till att fastigheten blir godkänd efter OVK och föreningen ansvarar för ventilationen behöver även ändringar där godkännas först.
   
 7. Bältesclip
  Bältesclip ·
  Om hålet mot alla odds är precis under en stålbalk så kan det bli tråkigt.
   
 8. E
  Enannananna ·
  Det låter som om storleken på hålet är i minsta laget, vad är det för mått på det rör/kanal som kommer efter hålet?
   
 9. S
  Sir Duke ·
  Håller med, blir en väldigt trång imkanal...

  Kommunen kan väl inte kräva utlåtande från en konstruktör (?) Det räcker väl att redovisa vad och hur man tänkt göra för att växla av och ta upp laster.

  Däremot kan föreningen kräva det
   
 10. M
  Mgrape ·
  Bärande väggar tillhör fastigheten, dvs ni får garanterat inte göra några ingrepp större än hål för plugg till skruvar utan föreningens explicita tillåtelse. Så om du behöver en byggkonsult för en konstruktionsbeskrivning eller liknande är helt och hållet upp till föreningen att besluta baserat på vad de kräver för att godkänna ingreppet.

  Att fråga någon annan än föreningen vad du behöver är meningslös eftersom det ändå är upp till föreningen att besluta om de godkänner eller inte och de kan välja att avslå oavsett vad du har för underlag då de kan bedöma att även om din ändring är liten så skulle påverkan bli för stor om alla andra gjorde motsvarande ändring och de därmed med hänvisning till likabehandlingsprincipen inte godkänner ändringen hos någon.

  Dessutom så är ventilationen delvis föreningens ansvar så du bör även där prata med dem om vad du vill göra.

  En grundregel öht är att alltid prata med föreningen först när man skall göra en ändring i sin bostadsrätt utöver byte av ytskikt, även om det är ändringar som de inte behöver godkänna så kommer de uppskatta att du informerar dem om saker som tillfälligt kan påverka andra boende.
   
 11. L
  Liljeros ·
  Du behöver även få godkänt för köksflytten samt ändringen av ventilationen. Man äger inte en bostadsrättslägenhet utan rent formellt så är man medlem i en förening, detta medlemskap ger rätt att disponera en lägenhet i föreningen som är knuten tills just ditt medlemskap. Du äger alltså inte ens ytskikten utan endast den lösa egendomen.

  Rent konkret innebär detta att man behöver tillåtelse för att göra ingrepp i lägenheten, ofta medger föreningens stadgar att man utan att begära lov tex målar om, lägger nytt golv eller byter till ett nytt kök utan att ändra planlösning.
   
 12. E
  Enannananna ·
  Ska ni flytta köket till ett annat rum? Kolla i så fall gärna med en ventilationsfirma att ni inte gör en lösning som blir underkänd vid nästa OVK. (Inte säkert att styrelsen har den kompetensen). Vad har ni för typ av köksfläkt idag, är det en utsugsfläkt med egen motor eller centralventilation med timer?
   
 13. JohanEklund2
  JohanEklund2 ·
  Ja John, som de kunniga medlemmarna i forumets är det ditt ansvar att tillse att ändringarna blir fackmässigt utförda och inte ligger till men för annan medlem eller för föreningen. Ett litet hål för frånluftskanal, som på andra sidan väggen ansluter till befintlig kanal, bör inte vara något svårlöst. Accepteras SBKs bygganmälan, sänd den infon till förvaltaren som gör riskbedömning (möjligtvis i samråd med konstruktör beroende av var håltagningen skett. Det tråkiga är att några icke tusenlappar, i värsta fall kan tvinga dig att återställa. Kostsamt och jobbigt. Råder dig att starta med bygganmälan, sedan skicka stadsbyggnadskontorets utlåtande till förvaltaren för vidare bedömning. Kräver SBK konstruktörsutlåtande, är det sådant som behöver kompletteras. Bättre det då än att utföra åtgärden för att sedan behöva återställa. Något som är värt att tänka på är att ljudskydda golv och möjligtvis tak, eftersom rummet (rummen) hamnar i fel ljudzon. Rum för vila i direkt anslutning till kök kan ge kraftigt förhöjda bullervärde - tänk på att decibelskalan ökar logaritmiskt.. ett snack med grannarna är alltid bra.

  kul att se dig så engagerad! Men förstår att det är mycket att tänka på..

  hjälper dig gärna igen!
  //Johan
   

De senast besvarade frågorna

 1. Järnvitriol eller tjärvitriol till fasad?

  Hej Charlotte! Vet inte om kan fråga om fasadbehandling hos dig, men testar! Vi är i slutfasen av vårt husbygge på Gotland. Fasaden består dels av puts och dels av träpanel. Vi hade från början...
 2. Avfallskvarn i villa?

  Kanske är fel forum att fråga men...är det en bra sak att skaffa avfallskvarn om man bor i Stockholm i villa? Jag har vanlig soptömning nu med extra kärl för matsopor. Jag har nära till att lägga...
 3. Hur få 10° lutning?

  Hej, tänkte bygga enkel skärmtak på torpet. Alla konsoler är ju 90 ° hur gör jag för en lutning på 10-15 °. Kan man lägga en kil mellan konsolen o husväggen så att det blir en lutning pga av...

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.