Elsäkerhetsverket ger råd inför startskottet av komplementhuset

Anlita en behörig elektriker och ta inte på dig elarbetet själv, är några av råden som Elsäkerhetsverket ger ut i samband med att det drar ihop sig inför komplementhusets officiella startskott.

Komplementhuset må vara en enklare form av byggnad, men att dra el själv är fortfarande strikt förbjudet påminner Elsäkerhetsverket.

- Du är själv ansvarig för att den fasta elinstallationen är säker i din villa eller fritidshus. Gör inga elarbeten själv, även om du tror att du kan. Om det blir fel kan det leda till elolycka eller brand och obehörigt elinstallationsarbete är straffbart, säger Fredrik Sjödin överinspektör vid Elsäkerhetsverket.

I samband med att det drar ihop sig inför att den nya lagen träder i kraft och det börjar byggas, går de därför ut med ett par allmänna råd.

  • Kontrollera med Elsäkerhetsverket att personen du tänker anlita är behörig att utföra elinstallationer.
  • Kom ihåg att installera jordfelsbrytare Alla uttag, inomhus och utomhus, i bostäder ska vara jordade och skyddade av jordfelsbrytare. Testa jordfelsbrytaren minst en gång per säsong så att du ser att den löser ut.
  • Kontrollera dina säkringar i din befintliga elcentral.
  • Sätt upp en brandvarnare i varje rum.
  • Tänk på att låta installera flera vägguttag i samma rum om du tänkt använda många belysningsarmaturer och andra elektriska apparater. På så sätt slipper du använda grenuttag och skarvsladdar.
  • Så fort du är osäker ta hem en fackman som kan kontrollera anläggningen.
  • Innan du köper ny bostad, låt gärna en besiktningsman kontrollera elinstallationerna. Det ingår normalt inte i en bostadsbesiktning. Då kan du undvika säkerhetsproblem som, förutom faran för dig och din familj, kan innebära stora kostnader i efterhand.